Спасители все още не могат да влязат в пещерата с изчезналия водолаз

Владимир Йончев 26 май 2016 в 19:37 13834 4

Карта на пещерата Големия извор край село Кипилово

Спасители все още не могат да влязат в пещерата Големия извор при котелското село Кипилово, където вчера изчезна варненски водолаз.

Сифонът (залята с вода пещерна галерия), в който се е гмурнал 47-годишният Красимир Марков от Варна, със своите 125 метра е третия по дължина в страната. Според данните, които съобщи федерацията по спелеология, след края му следва стръмен глинест склон. При първото преминаване на сифона през ноември 1993 г. глиненият склон не е бил изкачен, защото изкачването му е било невъзможно без пикел. Няма данни някога след това да е бил изкачван.

Единственият шанс на Красимир, който е баща на 3 дъщери, е някак си да е успял да изкачи този глинен склон и той да е останал над водата и след пороя. До него няма въздушни джобове и комини.

По принцип сифонът е езерен тип със стояща вода и е под нивото на входа. Заради обилните дъждове в последните дни обаче в момента той прелива през входа с дебит около 2 куб. м./сек. Заради силното течение видимостта в момента е около 50 см., разказаха спасители, които са на мястото. Техните коментари са, че е меко казано безумие в момента да се прави опит да се прониква там.

Вече е сигурно, че водолазът е влязъл без водещо въже, което служи за намиране на обратния път. В сифона все още се има телефонен кабел, останал отпреди повече от 20 г., но не се знае докъде стига, нито дали е помогнал или попречил при гмуркането на Красимир.

Водолазът, който няма никакъв пещерен опит, е влязъл с една кислородна бутилка от 10 литра и с резервна от 3 литра. Нивото на водата е било ниско. двамата му приятели, които са го чакали на входа са се обадили на телефон 112, когато е изтекло контролното време от 2 часа и половина. Едва след това нивото на водата се е повишило. В момента заради нивото на водата не може да се влезе, но не то е причинило тази ситуация, коментира пред БНТ един от спасителите Красимир Колевски.

Инцидентът много прилича на този в карстовия извор "Топля" отпреди доста години. Водата там отново се вдига рязко, но драмата завършва със щастлив край. След 12 часа бедстващите са извадени невредими, тъй като през цялото време са били в суха галерия отвъд сифона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

27.05 2016 в 19:41

Арго,може да си правил дивотии ама явно не са били достатъчно много и достатъчно големи,защото ако бяха щеше от собствен опит да знаеш,че всеки човек си има точно начертан до САНТИМЕТЪР път и когато достигне до кря на този път иска или не пада в дупката,независимо дали се гмурка в пещери,скача с парашут,седи си пред телевизора или си ходи по улицата!Имам много приятели които по твоята логика трябваше отдавна да са отатък,но са си живи и здрави(а някои даже са на преклонна възраст),доста такива които трябваше да са живи но не са и няколко които трябваше да си "заминат" заради хобито си,но умряха от простотии като инфаркт или рак...
Та карай го по-полека с умозаключенията!

10499

3

Арго

27.05 2016 в 06:44

Мъжкари, ама друг път! На времето и аз съм правил дивотии, всеки ги е правил. Но идва време, когато човек трябва да се вразуми.

Не може да имаш три деца, да се мислиш за безсмъртен и да правиш глупости!

Плюйте ме колкото си искате, но този за мен не е човек и баща. Да рискуваш при положение, че имаш три деца, да скърбят за тебе цял живот, защото си...

Не си мислете, че не го разбирам. По една или друга причина, човека си е търсил белята. Може би..

Коментираме, без да знаем нещо за него нали?

Но, ако е без проблеми, а само за тръпката..три деца са..

13214

2

XR4

27.05 2016 в 00:26

ПП."а НЕ на ония"

13214

1

XR4

27.05 2016 в 00:09

Стискам палци(до посиняване) и вярвам ,че всичко ще приключи успешно.Мъжкарите имат място на тоя свят , а на ония!!!