Силният вятър остави Лом и множество села без ток, изкорени дървета

ОFFNews 30 октомври 2017 в 13:09 3065 0

Снимка haskovo.info

Лом, части от села в Северозападна България, както и в Разградско останаха без ток заради силния вятър от вчера в страната. Във Варна бяха изкоренени дървета, а за цяла България са обявени жълт и оранжев код за опасно време.

Към 10 ч. сутринта падналите дървета на територията на цялата страна са били най-малко 50, предаде "Фокус".

От община Враца съобщават, че селата Бели извор, Вировско, Върбица, Горно Пещене, Косталево са без ток. Аварийни екипи на електроразпределителното дружество вече работят по възстановяването на захранването. В части на населените места Баница, Горно Пещене, Лиляче, Мало Пещене, и Мраморен е прекъснато и уличното осветление. 

В Хасково вятърът е съборил дървета и ламарини от сгради, едно хасковско село е без ток, предава haskovo.info.

Тази нощ на старопланинския проход "Петрохан" вятърът е съборил дървета. Поддържащата фирма обаче ги е отстранила бързо и към момента движението е свободно. Поради ниските температури на пътя е паднал и сняг, който също е почистен.

В Лом поривите на вятъра са изкоренили 5 дървета. Едно е паднало върху автомобил, друго е запречило входа на жилищен блок. Градът в момента е без електричество, но до края на деня се очаква то електрозахранването на бъде възстановено.

Във Варна също са били изкоренени дървета. Пристанището е затворено за кораби.

Силният вятър е оставил села в Разградско без ток, най-сериозно е положението в село Владимировци.

Оранжев код за силни ветрове е обявен за днес за 17 области на страната. В останалата част от България кодът е жълт. 

Оранжев е кодът за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово,Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен и Ямбол. Там се очакват пориви със скорост от 15 - 20 м/с и пориви до 25 - 28 м/с.

Прогнозата за районите, за които е обявен жълт код за опасно време, е, че ще духа вятър от запад-северозапад със средна скорост 12 - 17 м/с и пориви до 20 - 22 м/сек. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови