Схема за укриване на ДДС: Вкарват евтино ''катастрофирали'' коли в България, оказват се нови

OFFNews 28 юни 2021 в 11:50 14829 0

Снимка Агенция "Митници"

Схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили разкри Агенция "Митници". При 29 случая са избегнати данъци за над 220 000 лева. След разкритията директорът на агенцията Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения.

В повечето случаи колите са описвани като катастрофирали, повредени, дефектирани, наводнени, ударени от градушка и с механични проблеми, които се доказват само с техническа експертиза. Целта била митническата стойност да бъде занижена до 10 пъти. 

Има и случаи, в които при митническото оформяне са прилагани снимки на катастрофирали автомобили, но при проверка се установила, че автомобилите не са същите.

На 5 юни са задържани три луксозни коли, които по документи са катастрофирали. При проверката от новия състав на "Пристанище Бургас Център" станало ясно, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Снимка: Агенция "Митници"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови