Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Нов шеф и в митниците. Галя Димитрова уволнена от НАП заради теча на данни и приходите

Време е да спре терорът над малките фирми, заяви новият финансов министър

OFFNews 14 май 2021 в 11:34 8686 0

Галя Димитрова е освободена като директор на НАП за системно неизпълнение на служебните задължения, заяви служебният министър на финансите Асен Василев по повод уволнението на вече бившия ръководител на данъчната агенция и назначаването на неин наследник - Румен Спецов. Василев даде брифинг, на който представи част от новия екип във финансовото ведомство. 

Като основен мотив за смяната на досегашния изпълнителен директор Василев посочи големия теч на лични данни от НАП, както и ниска събираемост на задълженията и голям дял непотвърдени от съда ревизионни актове.

"На 15 юли 2019 г., както знаете, изтекоха данните на 6 074 140 граждани. За периода от 2017 г. до 2020 г. се констатира системна ниска събираемост на ревизионни актове - от малко над 4 млрд. лева са събрани малко над 2 млрд.", обясни министър Василев. 

По думите му за същия период има системна нископотвърджаемост на актовете - само 66% са потвърдени, а 34% са отхвърлени, което "говори за качеството на актовете". "От 11 май имаме решение на ВАС, който потвърждава, че НАП са проявили бездействие за защитата на личните данни", каза още той.

Василев обясни, че е бил учуден, че директорът на НАП е останал на поста си след изтичането на данните: "Държавата има осъдителни дела и дължи пари на граждани." 

Агенция "Митници" също има нов шеф - Павел Тонев. И преди Тонев е оглавявал агенцията - при служебното правителство през 2013 г. Като мотив за смяната Василев посочи доклад на ОЛАФ за сериозни щети на европейския бюджет. "Оценката на Агенция "Митници" е, че не отговаря на стандартите. ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да ревизира и евентуално възстанови към европейски бюджет", каза финансовият министър. 

Фокус на служебното правителство във финансовата сфера ще е увеличението на приходите, с основен фокус върху големите данъкоплатци, като се премахне "терорът върху малките". Фокус ще има и върху фирми с държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установявали сериозни липси.

"Последната задача, която поставихме - всички фирми с големи касови наличности, със системно теглене на пари на каса, да бъдат фокус на тематични проверки - дали ги взимат, дали касовите наличности са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички такива фирми влизат в рискова група", добави Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови