Шефът на МБАЛ Лозенец подписал договор със себе си, Цацаров го глоби 10 000 лв. (допълнена)

Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при Мая Манолова

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2021 в 11:26 7282 2

Радосвет Горнев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Радосвет Горнев

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв.

Производството е започнало след сигнал, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9 юли 2021 г. е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т.е. сам със себе си.

В хода на проверката са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Установено е, че като лице, заемащо висша публична длъжност, доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Участвал е в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли 2021 г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия и назначаването си като лекар-хирург в нарушение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор и е получавал възнаграждение, вместо да си направи самоотвод. 

Депутатът от 45-ото Народно събрание Мая Манолова-Найденова не е в конфликт на интереси, заключават от КПКОНПИН.

Производството срещу нея е започнало по сигнал, че като шеф на Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходване на средства от МС, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50% държавно участие през последните 10 г., не е ревизирала периода 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг Ангел Найденов.

Установено е, че при внасяне на точка в дневния ред при гласуване в НС Мая Манолова-Найденова, като председател на комисията и нейният заместник Георги Георгиев, предлагат заради огромния обхват на проверката тя да започне с последните 2 г. - от 1 януари 2019 г. Критерият е вложеният най-голям финансов ресурс за това време.

При гласуването на народните представители е определено обхватът на проверката да е за последните 4 г., а впоследствие да премине и към по-ранен период. Така предложението не изключва времето, през което съпругът на Манолова е участвал в състава на МС, и липсва частен интерес от нейна страна, констатират от комисията на Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови