Шефът на МБАЛ Лозенец подписал договор със себе си, Цацаров го глоби 10 000 лв. (допълнена)

Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при Мая Манолова

OFFNews 17 ноември 2021 в 11:26 7499 2

Радосвет Горнев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Радосвет Горнев

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при изпълнителния директор на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв.

Производството е започнало след сигнал, че доц. Горнев е гласувал в своя полза на заседание на Съвета на директорите на болницата и че на 9 юли 2021 г. е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на „работодател“ и „служител“, т.е. сам със себе си.

В хода на проверката са изискани документи от Министерството на здравеопазването и от МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Установено е, че като лице, заемащо висша публична длъжност, доц. Горнев е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес. Участвал е в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли 2021 г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия и назначаването си като лекар-хирург в нарушение на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор и е получавал възнаграждение, вместо да си направи самоотвод. 

Депутатът от 45-ото Народно събрание Мая Манолова-Найденова не е в конфликт на интереси, заключават от КПКОНПИН.

Производството срещу нея е започнало по сигнал, че като шеф на Временна комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходване на средства от МС, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50% държавно участие през последните 10 г., не е ревизирала периода 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг Ангел Найденов.

Установено е, че при внасяне на точка в дневния ред при гласуване в НС Мая Манолова-Найденова, като председател на комисията и нейният заместник Георги Георгиев, предлагат заради огромния обхват на проверката тя да започне с последните 2 г. - от 1 януари 2019 г. Критерият е вложеният най-голям финансов ресурс за това време.

При гласуването на народните представители е определено обхватът на проверката да е за последните 4 г., а впоследствие да премине и към по-ранен период. Така предложението не изключва времето, през което съпругът на Манолова е участвал в състава на МС, и липсва частен интерес от нейна страна, констатират от комисията на Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови