Превишена скорост и лош контрол на шофьора е причина за катастрофата на магистрала 'Струма'

OFFNews 06 февруари 2022 в 18:24 3229 1

Снимка Getty images

Шофьорът на автобуса, който катастрофира на магистрала "Струма", запали се и в него загинаха 46 души, е направил поне две грешки - превишена скорост и лош контрол на превозното средство, съобщиха ръководителите на разследването Марин Маринов и проф. Станимир Карапетков пред Новао тв.

Че човешка грешка е причината за фаталния инцидент съобщи и следовател Младен Петров вчера.

"Доказахме, че автобусът се е движел с около 108 км в час при разрешени 90. Пътната настилка е била мокра. Имаме забележки към пътната инфраструктура, но тя не е била решаваща за това ПТП", заяви проф. Карапетков.

Той отхвърли категорично версията, че шофьорът се е объркал и е тръгнал към отбивката.

"Изходното движение на автобуса е било от нормалната дясна активна лента”, категоричен е проф. Карапетков. Но около 100 метра преди отбивката шофьорът е завил волана рязко надясно.

След това автобусът се е ударил в мантинелата, тя е проникнала на около 8 метра навътре в рейса. Шофьорът е предприел аварийно спиране, има и дълъг спирачен път. Водачът е извил волана на ляво и се е насочил към мантинелите между двете платна. Автобусът е разкъсал едната от тях и е продължил да се движи около 30 метра между двете. Запалил се е непосредствено след удара в първата мантинела.

"Шофьорът е бил в съзнание. Направил е всичко възможно. Може би грешката е завиването съвсем малко надясно. Иначе тази скорост не е причина за пътно-транспортно произшествие", посочи проф. Карапетков. 

Марин Маринов обясни, че няма аварийно отваряне на вратите на автобуса. Тази при шофьора просто е изхвърчала, а навлезлият въздух е раздухал пожара.

Според разследващите хората от първите седалки са загинали веднага. Освен това автобусът е по-стар, отколкото се твърдеше първоначално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови