Категорично човешка грешка е причинила катастрофата с изгорелия автобус с 45 жертви на 'Струма'

OFFNews 05 февруари 2022 в 10:57 5348 0

Снимка Getty Images

„По категоричен начин беше установено – от доказателствата и експертизата, че трагедията на автомагистрала "Струма" е причинена от поведението на шофьора. Само неговото поведение е причина да възникне тази ситуация и да се развие произшествието, което завършва с този резултат." Това каза следовател Младен Петров пред bTV днес.

Два часа след полунощ на 23 ноември на връщане от екскурзия в Турция автобусът на туристическа агенция "Беса Транс" с 52-ма пътници от Северна Македония, повечето спящи в този момент, се блъска в мантинела на магистрала "Струма" край село Боснек и избухва пожар. Автобусът изгаря. Оцеляват само седем души.

Пътнически автобус се запали на ''Струма'': 45 души загинаха, сред тях и деца

Установено е по категоричен начин, че в автобуса не е имало запалими течности.

„Насочването на автобуса встрани от активната лента и удрянето му в мантинелата е довело до проникването и разрушаването на елементи от конструкцията, притискане на резервоара, компресиране на съдържанието му. Това е съпроводено от обилно обсипване с искри породени от триенето, при което се е достигнала необходимата температура и налягане, за да се възпламени горивото“, казва Петров.

Видимостта не е била нарушена, казва Петров по повод предположенията, че лошата маркировка на АМ „Струма“ може да е довела до инцидента. "Наистина хоризонталната маркировка, страничната, е леко поизбледняла, но не е невидима. Средната, осевата линия, която дели лентите, е доста ярка и със сигурност е видима“, казва следователят.

Предстои преглед на становището на разследващия екип. „Предстои да се ангажират за участие пострадалите, близките на загиналите и оцелелите пътници. Нашето мнение, че липсва виновно поведение, което да е причинна връзка за този резултат, води до това вероятно производството да бъде прекратено“, каза Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews