Престараване: Полицаи задържали момиче с епилепсия, лекарството й било наркотик

OFFNews 17 януари 2023 в 08:18 21567 3

Ривотрил

Снимка Архив

Лекарството не се продава на българския пазар, след като беше изтеглено преди няколко години от производителя поради ниската му цена.

Момиче с епилепсия, което носело в чантата си лекарство за своята болест, е задържано от полицаи в София за притежание на наркотици. 

19-годишното момиче било спряно за проверка от униформени заедно с приятеля си на столичния бул. "Александър Стамболийски" на 13 януари късно вечерта, разказа Нова тв. По думите на младата жена след като претърсили чантата й, полицаите открили в нея ривотрил. Въпреки медицинския документ, който им представила, полицаите я задържали.

“Обясних им няколко пъти, че ми е издаден от личния лекар. Те не го приеха и го хвърлиха на капака на автомобила”, каза още момичето.

Майка й Павлина Евтимова - Атанасова, обясни, че документът, който полицаите откриват в чантата на дъщеря й,, е за друго лекарство. “Тя пие оригинала, а на нея й е изписан заместил, който се предлага на нашия пазар”, уточни жената. Тя допълни още, че дъщеря й носи със себе си както бележка от личния лекар, така и гривна за епилепсия.

“Тя е носила документ, който удостоверява лечението й. На бележката пише, че й е предписано лекарството “Клонарекс”. Тези две лекарства с идентични”, обясни адвокатът на семейството. 

Лекарството “Ривотрил” е закупено от Германия, обясни майката на момичето, като допълни, че дъщеря й използва него, защото “Клонарекс” не влияе добре на лечението й. 

Клоназепам, активното вещество на Ривотрил, принадлежи към групата на бензодиазепините и притежава изразени качества за овладяване на гърчове. Действието на Ривотрил се проявява след 30 до 60 минути. Ривотрил се прилага за лечение на определени форми на епилепсия, пише в листовката на препарата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1169

3

Боли ме шнура

17.01 2023 в 12:57

Явно е суша по границата няма емигранти или дрога за прекарване и затова вече спират кой им падне на сляпо. Реално полицията създава престъпност.

22547

2

dolivo

17.01 2023 в 10:25

онея същите дето в други моменти от денонощието превозват определен товар ли?

затова да отчетат някаква нормална дейност стават тия "грешки". Сигурно полицаите са били надрусани, че толкоз вещи при разпознаване на активни съставки.

Бива култура...

Браво, публикувайте ги, имиджа на полицията трябва да се срине, преди да се мръднат за реформи.

Да излязат нагло пак на протести за по-големи заплати, че не стига парето за амфетамини и бело...