Пожар в циганска махала остави 15 души без дом

OFFNews 24 януари 2012 в 14:28 5024 1

Изгоряла къща. Снимки: Васил Георгиев
Изгоряла къща. Снимки: Васил Георгиев

Пожар в циганската махала на столичният бул. "Константин Величков" опустоши три къщи  и остави 15 души без дом . Няма пострадали.

В изгорелите къщи са живели  15 човека - 8 възрастни и 7 деца. Мартин, един от наемателите на сградата от която е тръгнал пожара, разказа пред OFFNews.bg , че огънят пламнал много бързо. "Пиех кафе у комшиите - започва той. - Когато погледнах към къщи видях пламъци. Само за 15 минути се запалиха и съседните две сгради. И сега сме без дом. По-лошото е , че още 10 души останаха без жилища".

Живущите в горящите постройки коментираха, че имат документи, които доказват, че живеят законно в къщите. Една от собственичките на имота Василка, заяви че всичко е законно "имам нотариални актове, с които да го докажа, плащам и данъци“, заяви тя. И допълни, че постройката, която е в съседство с нейния имот е незаконна.

На мястото на пожара имаше четири пожарни, но огнеборците отказваха коментар.

Според Василка, пожарът е пламнал от покрива. Тя обясни, че има кабели, които висели от тавана и допълни, че "най-вероятно те са дали на късо".

Според Любка, която е живяла в една от сградите, които са пламнали в последствие, причината за пожара е паднала на земята жар от печка тип кюмбе. Повечето очевидци са единодушни, че пожара е пламнал от покрива.

Сградите не са годни вече за живот. Те са без покрив. Освен това има опасност и от срутване. Голяма част от вещите на хората са изгорели напълно. Още докато огнеборците се бореха с пламъците, хората изнасяха някой от вещите си с надеждата да спасят нещо. Председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев бе сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Той каза, че са му се обадили веднага и е дошъл, за да види дали този път общината ще реагира бързо. "Преди 3 години тук изгоря друга законна постройка и никой не реагира, общината не направи нищо", коментира той.  Според Кънчев, някой има интерес тези цигански къщи да не са там, защото мястото на което са разположени е много апетитно. На въпроса чии са тези интереси, той каза, че има толкова много хора, които искат това, че го е страх да не обиди някой, ако изпусне да спомене името му. "Вие представяте ли си, тук какви мезонети, баровски къщи, супермаркети и молове могат да бъдат построени", заяви ромският лидер. Около час след като възникна пожара на мястото пристигнаха и социални работници. Те казаха, че останалите без дом 15 души ще бъдат настанени в кризисния дом в столичният квартал „ Захарна фабрика“.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!