Повдигнаха обвинение на шофьора от катастрофата на Околовръстното

OFFNews 25 септември 2022 в 16:57 6123 3

Говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова и зам.-шефът на столичната Пътна полиция Радослав Начев

Снимка БГНЕС

Говорителят на градската прокуратура Десислава Петрова и зам.-шефът на столичната Пътна полиция Радослав Начев

Прокуратурата е повдигнала обвинение на 39-годишния Димитър Любенов, който в неделя сутринта на околовръстното шосе на София причини тежка катастрофа, довела до смъртта на 64-годишен французин. Това съобщи заместник-градския прокурор на София и говорител на градската прокуратура Десислава Петрова на съвместен брифинг с представители на "Пътна полиция".

Катастрофата стана тази сутрин около 04: 00 часа, когато „Порше Панамера“ излетя от локалното платно и се удари в друг автомобил, "Форд фокус", движещ се към аерогарата. При сблъсъка е починал 64-годишен френски гражданин. Неговата спътница и шофьорът на ударения от „Поршето“ автомобил са със средни телесни повреди.

В шофьорското досие на мъжа, причинил катастрофата са регистрирани нарушения, свързани със скоростта на движение. Любенов е засичан да превишава с над 50 километра ограниченията извън населено място и с над 40 километра забраните за максимална скорост в чертите на града.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, обясни, че водачът, причинил произшествието, е правоспособен. От 2002 го до 2009 г. има пет нарушения на Закона за движение по пътищата, от 2011 г. досега спрямо него са издадени 23 електронни фиша за превишение на скоростните режими. Миналата година на 5 април автопатрул спира водача за неизползване на колан, като му е съставен акт, от юни т.г. до момента той има издадени пет фиша. Незаплатените глоби за нарушение на закона на мъжа са на стойност 1950 лв. Други глоби за 2500 лева вече е платил.

Назначени са експертизи. Разпитани са преки очевидци на сблъсъка. Не са установени следи от спирачен път при първоначалния оглед на местопроизшествието.

Според очевидец, водачът на колата, причинила катастрофата е бил пиян и надрусан и първоначално е отказал да му бъде направен тест за наличието на алкохол и наркотични вещества в кръвта, но впоследствие се е съгласил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2159

3

Kilca

25.09 2022 в 20:08

Мда. Нищо не прави полицията. Полицията обаче работи по закона, а той се прави къде-в Народно събрание. Затова другата неделя всички ние ще определим как ще работи полицията. И дали ще работи въобще.

1000

2

PaulPierce

25.09 2022 в 19:08

Очевидно, че 50% от шофиращите в София след 24:00 са или дрогирани или пияни, а по малките населени места е 80%. А какво прави държавата? Една седмица се симулират някакви акции и се говорят общи приказки, почват се процеси завършващи с условни присъди и всичко постарому. Нещастници!

1024

1

Nas__M

25.09 2022 в 17:37

Водача се отказал да му бъде направен тест първоначално?

Как изобщо на участник в произшествие му се дава избор ?

Ако откаже трябва да се счита надрусан и пиян директно.