Пострадалата курсантка от НВУ е в тежко състояние и с опасност за живота

Последна промяна на 05 април 2019 в 15:26 4835 0

Курсантката от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е приета във ВМА в тежко състояние и с опасност за живота, съобщи началникът на болницата бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. 

Той благодари на екипите от МОБАЛ „Стефан Черкезов” – Велико Търново за адекватната намеса снощи, както и на МВР за осигурения ескорт при транспортирането на пострадалата от самолета до ВМА.

Курсантката се простреля в областта на гърдите при почистване на зачисленото ѝ оръжие в четвъртък вечерта. Снощи пострадалото момиче е оперирано по спешност в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” във Велико Търново.

Тази сутрин курсантката беше транспортирана до ВМА със самолет C-27J „Спартан”.

Пациентката постъпи в стабилно, но тежко състояние. Нещата за момента са добри, но има реална опасност за живота ѝ, обясни професор Евелина Одисеева, ръководител на Клиника по интензивно лечение на ВМА, но допусна, че може да настъпят усложнения.

Става въпрос за изключително тежко нараняване, защото има прострелване с мощно оръжие, какъвто е автомат „Калашников”, вследствие на което в гръдния кош е попаднал не само проектилът на патрона, но и взривните газове, които допълнително увреждат тъканите, поясни бригаден генерал Мутафчийски.

Направеният още при пристигането скенер е показал почти унищожен горен лоб на левия бял дроб. Долният лоб и десният бял дроб са в добро състояние.

Огнестрелното нараняване има своя еволюция и то не приключва с момента на изстрела и с първата среща на хирурга с нараняването. Затова в близките дни може да се наложи повторна операция за отстраняване на горния лоб на левия дроб. Ако се стигне до там, няма да има съществено повлияване в живота на пациентката, защото тя е млада и има достатъчно белодробна тъкан останала, за да поеме функцията, обясни проф. Мутафчийски.

В момента има реална опасност за живота, така че, говорим в по-далечна перспектива. Лечението ѝ ще продължи, колкото трябва. Ние правим всичко възможно, за да избегнем всякакви усложнения, но неминуемо – заради естеството на огнестрелното нараняване, такива може да има – от инфекциозно естество, подчерта той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !