Полицаите във Варна излизат на мълчалив протест тази вечер

OFFNews 21 октомври 2020 в 12:41 2431 0

В 18:30 ч. тази вечер започва мълчалив протест на полицаи във Варна пред часовниковата кула. Служители от системата на МВР настояват за повишение на заплатите си 30% заради увеличението на възнагражденията в 34 държавни ведомства през август с решение на Министерски съвет. 

Социалната мярка е насочена към персонала на администрациите, които участват на "първа линия" в овладяването на пандемията от COVID-19. Служителите в МВР обаче са категорични, че те, наравно с медиците, са изложени на голям риск и се чувстват "изненадани, обезпокоени и обидени" от това, че за тях "не се намери място сред 34 държавни структури". 

Най-големият синдикат в МВР изпрати писмо на вътрешния министър Христо Терзийски и премиера Бойко Борисов по-рано този месец, в което се казва, че са готови на ефективни протестни действия, но и че са готови на преговори. 

Протести са планирани и в Русе, Кърджали, Пловдив, Видин, Перник, Благоевград и Бургас. Ако до 8 ноември не постигнат диалог, смятат да обявят национален протест.

В мълчаливия протест днес във Варна ще се включат и пожарникари, служители на КАТ, "Гранична полиция", служители на паспортните служби, както и жандармерията.

"Заложено е увеличение на заплатите ни с 10%, но нашата обида идва оттам, че с министерско постановление от 1 август бяха вдигнати заплатите на 34 държавни агенции, институции за борба с COVID-19. Нашето недоволство се породи, защото ние не бяхме включени за увеличение на основните заплати. Работим всеки ден с болни, с граждани под карантина и се чувстваме пренебрегнати", коментира Ивайло Янчев, председател на Синдикално дружество към Синдикалната федерация на служителите в МВР пред БНТ.

Според него не всички служители са получили допълнителни премии по време на извънредното положение - едни са получили, други не и не знаят на какъв принцип са определени тези бонуси.

Янчев коментира, че са изпращани многократно писма за среща, но към този момент няма отговор за преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови