Пътят Асеновград – Смолян остава затворен за поне 48 часа (снимки)

OFFNews 15 март 2015 в 16:08 4002 0

Снимка МРРБ

Най-малко за 48 часа ще остане затворен пътят Асеновград – Смолян заради огромно свлачище.

"Над 4000 тона скална маса е блокирала двете ленти на пътя в района на село Югово и ще се наложи камъните да бъдат взривявани", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която лично пое координацията по разчистването на свлачището.

„Свлачището е огромно и много опасно, има вероятност да се смъкнат огромни скални отломки, което прави пускането на движението неблагоразумно. Обходните маршрути за движение по направлението Смолян - Пловдив са Смолян – Кричим - Девин или Смолян - Кърджали – Пловдив. Създадена е нужната организация, като полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета“, обясни Павлова.

"Скалните късове са много големи и извозването им е трудно. В момента се прави анализ каква част от тях ще бъдат взривени. В почистването ще се включи и специална фадрома с чук, а екип от професионалисти и алпинисти със специални хидравлични възглавници и крикове ще се качат и ще започнат обрушаване на скалните парчета", посочи тя.

По думите й част от скалната маса ще бъде извозена в Асеновград, а друга – в близко до мястото депо.

"Критичното в момента е, че има огромни камъни, съществува риск те да паднат по всяко едно време върху техниката, докато работи, и не може да застрашим живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване", допълни Павлова.

"Тепърва ще се обезопасяват големите свлачища в Родопите, застрашаващи пътуващите по главните направления. Вече имаме готови проекти за трайно решаване на проблема. Там, където е най-опасно, ще изградим полутунели, а на други места ще поставим специални, движещи се мрежи, за са решим проблемите", подчерта Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!