Оневиниха сечта за септемврийското наводнение в Царево

OFFNews 27 септември 2023 в 12:00 1502 0

Мирослав Маринов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Мирослав Маринов

Проверките в района на Царево, където се случиха големите наводнения в началото на септември, са показали, че няма прекомерна сеч. Това увери пред БНР зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов.

Наводненията, причинили разрушения, взеха и четири жертви.

Направени са проверки за проведените сечи в седемте водосбора, където се случи бедствието в община Царево. Контролна комисия пък е извършила проверка на проверката. По думите на Маринов и двете проверки са показали, че сечта е с по-ниски размери от разрешените.

"Водосбор 1 в района на Лозенец – издадено е само едно позволително за сеч за 2 куб. метра дървесина. Тя е само 0,02% от запаса на дървесината в целия водосбор. Вторият водосбор е в района на къмпинг Оазис. За последните 5 години лесовъдските дейности са водени само в 2 насаждения. Площта е 24,5 хектара, което е 4,8% от държавните горски територии. Предвидено е за ползване 1820 куб. метра, а са добити 1487 – 82% от предвиденото. Данните са сходни за всички водосбори – категорично. В тези насаждения няма незаконна сеч".

Благодарение на българския лесовъд в Странджа бедствието не е било с много по-големи размери, категоричен бе заместник-министърът.

"Нивото на валежите е било над 330% месечната норма за 16 часа. Ако не беше работата на лесовъдите, бедствието щеше да бъде много по-тежко."

За доклада на WWF, според който между 25 и 30% от цялата сеч в България в периода 2018 – 2022 г. е незаконна, Мирослав Маринов каза, че на тях не им е ясна методиката, по която се е правил. Той не е съгласен с числата, дадени от WWF. Според него процентът е около 3%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови