Нови свлачища, затворени пътища и аварии причиниха дъждовете в Ловешко и Смолянско

OFFNews 01 август 2018 в 11:23 3176 0

Снимка БГНЕС/БНР

Свлачища, затворени пътища, аварии и спиране на водата причиниха проливните валежи от последните дни.

Нови свлачища предизвикаха поройните дъждове в Ловеч, предаде БТА. Кална, земна маса и дървета са се срутили на пътя Троян-Кърнаре. Движението там се осъществява в едната лента двупосочно заради свличане на земни маси и дървета, съобщи кметът на община Троян Донка Михайлова. Екипи на Областното пътно управление в момента са на място и разчистват пътното платно.

Свличане на земни маси и наводнени участъци има и по общинския път в троянското село Балканец. До няколко часа ще бъде разчистен, обещава кметът.

В община Тетевен продължава работата по разчистване на падналата земна и скална маса по пътя Тетевен - Гложене, заяви кметът Мадлена Бояджиева.

От хидрометеорологичната станция в Ловеч съобщиха за БТА, че падналите през юли валежи в областта са двойно над нормата за този месец. През последното денонощието най-много дъжд е валял в Априлци - 33 литра на кв. метър, в Слатина - 22, а в Черни Осъм - 21,3. Нивото на река Осъм при Троян се е покачило с 30 см и е достигнало 180 см, а при Ловеч е 160 см. На река Вит остава същото - 204 см при Тетевен и Рибарица и 90 при Черни Вит.

Пътят към Чудните мостове и с. Забърдо и днес е затворен поради активизирано свлачище, информираха от община Чепеларе, област Смолян. Там остава в сила обявеното вчера частично бедствено положение заради прекъснатия път. Туристите да не предприемат пътуване към Чудните мостове до възстановяване на движението, предупреждават от местната власт.

За разчистване на свлачищната зона днес се очаква да пристигнат алпинисти. 

След обилните валежи е прекъснато водоснабдяването на чепеларското село Павелско, тъй като придошлите речни води са скъсали водопровод.

От ВиК-Смолян предупреждават, че има замътване на водата от каптаж "Мързян 1, 2 и 3" в Неделино. Препоръчва се водата да не се използва за пиене поради извършваната дезинфекция.

Авария пък причини спиране на водата в село Самуилово, Сливен, съобщи ВиК. Вода няма да има до 15 ч. След това може да се повиши мътността на водата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови