Мигранти, натъпкани в каросерията на камион, хванати в столичния квартал Обеля (допълнена)

В ловно стопанство край Ихтиман откриха други 28 души, които твърдят, че са от Афганистан

OFFNews Последна промяна на 23 август 2021 в 20:31 5398 0

Снимка БНТ

Двайсет мигранти бяха хванати при рутинна проверка в столичния квартал "Обеля", натъпкани в каросерията на камион. Предстои да бъде установен техният произход.

По-късно днес те са били пуснати, а от полицията обясниха, че са имали документи.

Вчера десетки мигранти, които твърдят, че са афганистанци, са били хванати в ловно стопанство над Ихтиман малко след 17 часа. Те са били открити от шефа на охраната на стопанство "Еледжик" - бившият командос Иван Янкулов, съобщи БНТ. 

По думите му става дума за млади момчета.

"Казаха, че са от Афганистан всичките. Като цяло казват, че идват от Турция. Тук са ги претоварвали на малки автомобили. Предишните казаха, че са дошли с товарен автомобил", заяви Янкулов, като уточни, че това не е първия пък на заловени мигранти в района.

Групата е била от 28 мъже, всички под 25-годишна възраст. Седем от тях са се опитали да избягат в дерето. Бившият командос разказва, че ги е открил с помощта на един от младежите, който е говорил английски. Двамата тръгнали в гората, като ги призовали да се предадат, за да не бъдат нападнати от дивите животни.

"Те имат особен страх от кучета и казах, че идват кучетата насам и ще ги открият. Тогава един се показа от храстите и другите бяха по-нататък, близо до шосето. На пет километра оттук ги намерихме", разказа още шефът на сигурността в ловното стопанство.

Младите мъже разказали, че трафикантите са ги оставили близо до бариерата, като им обяснили, че това е границата.

"Двама каналджии ни докараха тук с кола. След това си заминаха. Казаха ни да останем тук. Спахме в гората", обяснява един от мъжете.

Каналджиите оставят мигрантите с малко провизии и шалтета за спане. За да оцелеят, са принудени да палят огън в гората, понякога си правят хляб от царевица, счукана между два камъка, коментира командосът.

От горското стопанство разказват, че досега не е имало случаи на проявена агресия. Първата група е била засечена на 22 юни, а след това втората - на 27 юни. Натъкват се на тях благодарение на камерите за видеонаблюдение и редовните обходи.

"От КАТ проверяват на "Траянови врата", има постоянно патрули и в стремежа си там да не ги засекат, мигрантите използват по-глух и алтернативен път. Прави ми впечатление, че минават събота и неделя, когато има по-засилен трафик от туристи и хора, които ходят по вилите", обясни още Иван Янкулов.

Данните на МВР показват, че през юли са задържани общо 1395 мигранти. По-голямата част малко над 1000 са установени във вътрешността на страната. Броят им е над два пъти повече в сравнение с предходния месец и над 4 пъти спрямо същия период миналата година. Сред задържаните от началото на годината на вход на държавната граница преобладават гражданите на Афганистан – 41% и Сирия – 31,2%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови