Лукарски: Няма никакви рискове за населението след взрива

ОFFNews 22 март 2015 в 10:23 3521 0

министър Божидар Лукарски

Няма никакви рискове за населението след взрива в склада на ВМЗ-Сопот в с. Иганово. Теоретично има рискове за екипите, които работят на място, защото става дума за бойни взривни вещества, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова тв.

Снощи към 19.30 ч. гръмна склад за боеприпаси. Няма пострадали или ранени. Складът бе напълно унищожен и на мястото му се образува кратер.

Още от самото начало бяха взети изключително адекватни мерки, увери Лукарски и обясни паниката в селото - на около 10 км от склада - с "визуалния ефект от взривовете". Взривили са се около 2000 неуправляеми реактивни снаряда, които гърмят много ефектно и визуалните ефекти от взривовете са създали известна паника сред населението вчера, уточни министърът.

"Складът, който горя - шести холандски склад - е най-отдалеченият на площадката на Иганово. Там хора не работят, производствен процес няма”, каза още министърът.

Към момента няма данни за неправилно съхраняване на боеприпасите. ВМЗ е "пионер" в спазването на правилата за безопасност, увери министърът. В същото време излезе информация, че Главна инспекция по труда е правила проверка преди месец във ВМЗ и е констатирала нарушения.

„Когато говорим за съхранение и работа с бойни взривни вещества, никой няма на 100% сигурност. За да се избегнат всякакви жертви и пропуски това, което трябва да се направи, е превантивната дейност”, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови