Каналджии убили граничния полицай, простреляли го през оградата

Демерджиев обеща патрулиращите вече да носят дълго оръжие и да могат да стрелят при всяко съмнение за безопасността им

OFFNews 08 ноември 2022 в 09:40 8315 11

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Демерджиев

Убитият граничен полицай серж. Петър Бъчваров до с. Голем Дервент е бил прострелян, докато е проверявал срез на оградата по границата с Турция, обяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.

По данни на военния, с когото полицаят е бил в патрулна двойка, извършителите са произвели 10-15 изстрела. Полицаят е бил прострелян в главата, като е загинал още при първия изстрел. Военният не се е оттеглил, каквито твърдения имаше тази сутрин. Той се е прикрил зад автомобила, с който патрулирали, и така се спасил от изстрелите.

Каналджиите, убили полицая, избягали към вътрешността на Турция.

Турските власти са уверили българските, че ще предприемат всички мерки групата да бъде заловена и отговорните за убийството да бъдат изправени пред закона.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който пристигна на място, определи случилото се като безпрецедентно и обяви, че ще се вземат нови мерки за безопасността на хората, които охраняват границата. Той обеща, че патрулите ще бъдат въоръжени с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им.

"В случая става въпрос за криминално деяние и изключителна агресия. Дотук сме се опитвали нашите служители да изпълняват действията си без ненужни щети към хората, които се опитват да преминат границата. Уверявам ви, че ако има инциденти на границата оттук нататък, те няма да са насочени към нашите служители. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който се опитва да премине нелегално границата", заяви Демерджиев.

Той смята, че на служителите на МВР, охраняващи границата, им е било трудно да носят бронежилетки през целия ден, тъй като били тежки. По думите му в този случай изстрелът е бил в главата и жилетката не би помогнала.

Министърът заяви, че няма да има кадрови промени:

"Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не може да говорим за кадрови промени", заяви той.

Заместник-министърът на външните работи Константин Коджабашев е поканил за среща посланика на Република Турция в София Айлин Секизкьок. Това съобщи служебният министър Николай Милков на брифинг в МВнР. По време на разговора ние ще потърсим съдействие и ще изразим безпокойство за това, което се случва от двете страни на границата и ако трябва ще предложим съдействие, заяви още министър Николай Милков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

11

Деспин Митрев

08.11 2022 в 17:33

Жалко за човека.

Копейки, няма ли да зададете въпроса "А каму ета вийгадна?" А?

-480

10

Октим

08.11 2022 в 17:30

Дори и за секунда не бих предположил, че са гръмнали момчето (Бог да го прости!) от хеликоптер ... И вместо секретарите на МВР и всички останали отговорни за случая да ръсят подобни “гениалности“ е по-добре да се стегнат и направят така, че границата да е защитена и повече такива идотщини да няма!

2073

8

Johnny B Goode

08.11 2022 в 15:02

Поетът наистина е велик, но не е имал предвид чугуни като теб.
А комунист наистина не си, защото путлеристите сте по близо до фашизма като идеология. Не че има голяма разлика, но все пак.

1220

6

хr4

08.11 2022 в 13:31

Копейка, само в болните ви комунистически мозъци границата е "отбранителна линия" в стил Мажино. Във всички държави, времена и епохи граничарите са били митничари, ловящи контрабандисти. Набии си го в чугунката!

1587

5

Lyusien

08.11 2022 в 13:06

Мир на душата му! Точно на професионалния празник, много гадно...

2073

3

Johnny B Goode

08.11 2022 в 12:40

Лека му пръст на човека.

Еврото, едно време и какви огледала имаше! Погледнеш се и си един хубав, хубав. А сегашните - боклуци.
Абе ти нали беше служил в специалните части? Паметта изневерява, или "да стане по-интересно, бе бате"?