Източник на радиация открит в гараж във Варна (видео)

OFFNews 06 юли 2017 в 11:29 5299 1

Снимка Pixabay

Източник на радиация е открит в гараж на бул. „Сливница“ във Варна, предаде радио „Фокус“. От Областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че са реагирали на сигнал, постъпил малко след полунощ на тел. 112. След извършено контролно замерване от служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е установен материал, който излъчва радиация.

Намерена е кутия, в която е съхраняван уред, наречен дефектоскоп. Той съдържа изотоп иридий 192 в ампула от обеднен уран. Предполага се, че уредът е на представител на фирма, занимаваща се с лъчеви измервания.

Според експертите остатъчна радиация няма да има. Такава не е имало извън гаража, защото излъчваната радиация е била непосредствено до уреда. Извън помещението такава не е засечена.

От полицията уточниха, че органът, който може да определя как трябва да се съхранява, при какви условия и кой може да съхранява или да пренася такива материали и вещества, както и да каже какви са те, е Агенцията за ядрено регулиране. Компетентният орган е сигнализиран незабавно.

Потребител, станал свидетел на проверката тази нощ, публикува видео в YouTube:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

06.07 2017 в 13:47

Боже, боже, какво нещо е съседската злоба и завист ...(((

Байно - доносник, обеднения уран затова е и обеднен - понеже НЕ е радиоактивен. И няма отношение към иридия. Освен това, иридия-192 има период на полуразпад 74 денонощия, и НИКАК не може да те облъчва години. Освен дето през бетона не може изобщо.

Гнусен доносник - лъжец.