Изгубените в Балкана младежи: Потресени сме, че ни питат кой ще плати сметката

Последна промяна на 24 май 2014 в 18:40 31250 78

Тримата младежи, които се изгубиха в Стара планина, но бяха открити три дена по-късно, са потресени от това, че ги питат кой ще плати сметката за издирването им. 

В интервю за bTV Виктор, Христо и Веселин обясниха, че са преживели истински ад в планината. Според тях обаче хората предпочитат да пресмятат човешкия живот в пари. 

Майката на едно от момчетата - Дарина Димитрова, заяви, че ще отмине с мълчание темата за това кой ще плати спасителната акция на тримата. Тя каза, че не пожелава на никого да преживее това, което е изстрадала тя и близките на другите две момчета.

„Ако България е моята майка, защо тя трябва да се отнася към мен като мащеха? Аз давам всичко от себе си, а държавата иска да платя за живота на сина си“, заяви жената.

Тримата младежи казаха, че на три пъти видели хеликоптерите да минават над главите им. Махали с ръце, едното момче си свалило блузата и я развяло, но спасителите не ги забелязали. На два пъти делтапланери кръжали над тях.

Това обаче им дало допълнителни сили да продължат. Гледахме да се подкрепяме, да не се отчайваме, да се държим един за друг, споделиха момчетата. Описаха случилото се като ад, а единият от тях каза, че душата му е останала горе в планината. Младежите споделиха, че едва ли скоро ще предприемат подобен преход.

Тримата разказаха как точно са се загубили: "Целта ни беше да стигнем до Райското пръскало. Знаехме, че ще ни отнеме около 4-5 часа. Решихме, че ако не успеем да се върнем, ще спим в хижата. Разбрахме, че сме се загубили следобед. Пред нас не се виждаше нищо на 50 см разстояние. Беше невъзможно да се върнем. Видяхме един водопад и решихме, че това е Райското пръскало. Тръгнахме към него. Хубавото беше, че не се паникьосахме и не се карахме. Търсихме подслон. Нямаше начин да се върнем назад. Беше тъмно, камъните бяха хлъзгави, беше страшно.

Първоначално се обадихме на хижаря и той се опита да ни упъти. Ние бяхме много притеснени и не можахме да се разберем с него. Тогава се обадихме на тел. 112. Оттам ни казаха, че вечерта не може да излети хеликоптер и ни посъветваха да си намерим подслон и да запалим огън, да изчакаме до сутринта. Огън не можехме да запалим, защото всичко беше много мокро. Пестихме батериите на телефоните си, но трябваше да говорим с много институции. От тел. 112 ни обясниха, че не могат да ни проследят по клетката на мобилния телефон, защото се изисквало прокурорско разрешение.

Целта ни беше да вървим горе по хълмовете, за да бъдем забележими. Всички знаехме, че движението е спасение. Виждахме вертолети, което ни радваше страшно много. Хеликоптерите летяха буквално над главите ни. Ние махахме с ръце. Един от нас си съблече блузата и я размаха, но те не ни видяха. Три пъти видяхме хеликоптер и два пъти делтапланери. Правихме всичко възможно, което може да си го представите, че е сигнал. Искаме да благодарим на всички, които ни търсиха. През цялото време се поддържахме и подкрепяхме".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.06 2014 в 10:15

Не закачайте олигофренчетата.... те ви казват, разбрахме че ни търсят виждаме хеликоптери , делтапланери, ама нали сме тъпи и олита не излизаме на открито място, а махаме с фланелките си изпод дърветата. И освен туй много страшно е било...

03.06 2014 в 16:48

Тези "герои" платиха ли си сметката??? Защото аз не съм съгласна да плащам забавленията на някакви малоумни и безотговорни сървайвари.

26.05 2014 в 13:05

@ 75-76-77 :
Подкрепям всяка ваша написана дума.
@73: Напълно си прав, за съжаление май ще става и още по-зле. Филмът "Идиокрация" вече не ми се вижда фантастична сатира. А доброволното обуначване вече стана и повод за гордост в нашата страна.

25.05 2014 в 23:54

И още едно мнение от мен.

В България има много болни деца, които се нуждаят от скъпо-струващи лечение и медикаменти. Родителите на тези деца дават мило и драго само детето им да се оправи- продават си домовете, покъщнината, взимат заеми, молят за помощ по телевизията, организират дарителски кампании... Те правят всичките тези жертви без да знаят дали детето им ще остане живо и дали ще успее да се излекува. Всичко това в името на детето си.

Такива хора има стотици в България. Но по една или друга причина държавата не ги подпомага финансово.

И сега идва случаят с нашите трима герои - момчетата решили да се разходят из планината (евалата за което - при случай, че постоянно се говори колко обездвижени са децата ни, си мисля, че идеята за разходка в планината трябва да се адмирира). Но проблемът е, че младежите, най-вероятно поради незнание и неопитност, тръгват неподготвени.
Планинските спасители и много доброволци се отзовават на сигнала им за помощ. Държавата също се включва като подсигурява хеликоптер и модерна техника. Никой не пита колко ще струва един полет с вертолет и дали родителите ще могат да си позволят - машината просто се изпраща да издирва закъсалите планинари, защото всяка минута забавяне може да е фатална. След 3-дневна безуспешна операция момчетаta сами успяват да слезнат в с. Тъжа.

Сигурен съм, че преди да бъдат намерени неопитните планинари, родителите им също са били склонни на всичко, стига децата им да се върнат живи и здрави. Идва въпросът кой трябва да плати сметките за спасителната акция. И някак си пак си представям болно дете, чийто родители се подлагат на ужасни лишения, за да подсигурят лечението му без да знаят дали крайният резултат ще е положителен. И от другата страна трите момчета, които като по чудо успяха да слезнат живи и здрави в цивилизация. И дали ще е честно държавата да игнорира болното дете, а да се намерят пари за спасителната акция?

Така че според мен е редно младежите да поемат разноските по операцията за тяхното издирване. По-какъв начин могат да съберат толкова много пари? Ами разчитайки на дарения - като чета по форуми и новинарски сайтове, има много хора, които им симпатизират. И ако всеки от тях реши да даде по 1лв на младежите- 50 000 лв ще бъдат събрани доста бързо :-)

25.05 2014 в 22:15

Вижте, нали точно за такива инциденти е предвидена застраховката. Ами че нали ако тези младежи останат безнаказани и не платят нищо за тази спасителна акция, догодина и аз няма да си направя застраховка и ще разчитам на благотворителност от държавата. Някак си не е честно спрямо всички, които всяка година си плащаме за застраховка.

От друга страна на тазгодишната ми застраховка изрично е споменато "Покрива разходи до 1000лв". Така че при намесата на ПСС дори да си застрахован, пак може да се наложи да плащаш. Такива са правилата.

И да не забравяме, че който поръчва музиката, той плаща сметката.

Но както и да е - най-важното е, че момчетата са живи и здрави, парите все се преживяват някак си.

25.05 2014 в 17:52

Плащането на спасителната акция за мен не е интересна тема. Има си закони. Имаш планинска застраховка, има спасителна акция - покрива я застрахователя. Нямаш планинска застраховка, има спасителна акция - плащаш си я ти.
По-интересно ми е как 3 дена ще се луташ из тази част на Стара планина без да откриеш маркировка/пътека/заслон/хижа.
Качвал съм се 5-6 пъти на Ботев - и през хижа Левски и през хижа Рай. Качвал съм се до Райското пръскало от Калофер без да изкачвам върха. Минавал съм през хижа Левски до хижа Рай без да се качвам на Ботев.
Лично за мен няма никакъв шанс да си някъде в района и да тръгнеш в една определена посока и до няколко часа да не стигнеш до някоя хижа/заслон. Невъзможно е просто да вървиш с часове и поне да не видиш някое населено място от високото. НЕВЪЗМОЖНО Е да ходиш няколко часа в коя да е посока и да не стигнеш поне до някоя пътека, маркирана или не. НЕВЪЗМОЖНО Е да не тръгнеш по някоя река надолу и след няколко часа да НЕ стигнеш до населено място/път за каруци/асфалтов път.
Хора, това не е амазонската джунгла. Разстоянията горе не са толкова големи, а маркирани пътеки, табели, КОЛЧЕТА ПО КОИТО ДА ЗАБЕЛЕЖИШ ПЪТЕКАТА има от път и на път.
Връх Ботев стои над теб, вижда се почти от всякъде, освен ако не си някъде долу в ниското. Горе на върха има огромна метеорологична станция, живеят хора, има път, по който се качват автомобили.
За да се изгубиш там в продължение на три дни трябва или да го правиш целенасочено (макар че пак би било адски трудно) или да си изключителен дебил.
Трите дни, през които момчетата бедстваха в планината, бяха три ясни, слънчеви дена.
Сигнал не се подава с размахване на тениската. ЗАПАЛЕТЕ Я ТАЯ ТЕНИСКА, извадете стелките, запалете и тях, вдигнете един хубав дим, хвърляйте мокри листа/иглички. Качете се на някое било.
Просто или тия момчета явно комбинират липсата на мозък в главите си с липсата на зрение да видят Калофер/Карлово/някое село в далечината/пътека/маркировка/колче/хижа/заслон/ВРЪХ БОТЕВ С ОГРОМНАТА КУЛА НА МЕТЕОРОЛОГИЧНАТА СТАНЦИЯ.
хижа Рай - Ботев - 2:30ч
хижа Рай - хижа Тъжа през Ботев - 5:30ч
хижа Рай - гр. Калофер - 4:30ч
това е със средна скорост, с всичките му почивки и без да бързаш въобще

ТРИ ДНИ?

25.05 2014 в 15:04

В България ако изпаднеш в беда и ти трябва помощ, просто можеш да забравиш! Мащеха е тази държава, а не майка! Може да се случи на всеки. Какво обсъждате, че родителите не ги възпитали, че 2 лв застраховка не били платили? Става дума за живота на тези хора! Съдебни решения, глупости. Няма ред в тази държава. За какво плащаме данъци? Аз като чужденка в чуждата държава се чувствам по-добре третирана, отколкото в собствената ми родина.

25.05 2014 в 15:03

Тъпотията в БГ трябва да се плаща с пари, че дебилчета като тия 20 годишни да спрат да потапят държавата. Тия ли "деца" днес ще имат право на глас, наравно с мислещите и съзнателни хора? Подиграваме се на печките, ама замислете се какво поколение са и тия - едни солети и Лукчета да си бяха взели за тоя поход, баси. Не става само в Син Сититу.

Още толерирайте подобни пикли. Ако на вас ви се наложи да дочакате помощ, може само с чакането да си останете, понеже поредни "деца" са решили да просят ТВ внимание.

25.05 2014 в 14:18

Срам за България да се повдига такава тема изобщо.Да се дава
трибуна на човек с ниска морална хигиена, като Лиляна Панделиева да съди тези младежи, които Господ ги спаси.
От тел. 112 им обяснили, че не могат да ги проследят по клетката на мобилния телефон, защото се изисквало прокурорско разрешение.Къде се намираме,в кой век,що за глупости.Решението е било елементарно.Ама български журналисти разплетете тази тема, какво ми викате Лиляна Панделиева, която във вашите среди е без авторитет.

25.05 2014 в 13:31

Дори и да имаха застраховка, още по-лошо.
Те са нарушили всички правила и най-много и застрахователите да им заведат дело.
Не трябва да плащат, но само ако наистина са изпаднали в беда!Ако обаче се окаже, че има умисъл и нехайство в техните действия, трябва да платят разходите + глоба в поне троен размер + правна наказателна отговорност.Защото утре ще имаме нова тройка ентусиасти, търсещи медийна изява