Quantcast

Намериха живи изчезналите момчета в Стара планина

Юлиан Христов Последна промяна на 20 май 2014 в 16:52 41441 29

Намерени са трите момчета в местността „Джендема” в Стара планина, след почти четиридневна акция по издирването им, съобщиха за OFFNews от МВР.

По-рано днес стана ясно, че хеликоптер на Гранична полиция, който се включи в издирването, е открил три топлинни индикации.

От МВР обясниха, че младежите са в добро състояние и ще бъдат прегледани от медици. Младежите са открити над село Тъжа, като ще бъдат свалени в селото с военния вертолет, който се включи в издирването им.

Издирването на момчетата продължи три денонощия, като в това бяха ангажирани повече от 50 спасители и доброволци, три хеликоптера и парапланеристи. 

Спасителите обходиха района на Южен Джендем, Малка-голяма Бъзовица, хижа "Тъжа" и местността Триглав.

В събота Виктор, Веселин и Христо тръгнаха неподготвени за планински преход към хижа "Рай". Тази местност е импровизиран сборен пункт, откъдето потеглят и се връщат екипите на спасителите. През цялото време на място бяха и родителите на момчетата.

По-рано днес спасителите откриха и колата на момчетата. В нея беше намерена и екипировка. Не е ясно обаче защо момчетата са потеглили, без да вземат по-дебели дрехи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.05 2014 в 18:55

Гледах днес предаването 120 минути по БТВ.Имаше разговор с майката на едно от момчетата беше нагла,нахална и неблагодарна към държавата ни.Тя била ДЛЪЖНА да пази гражданите си /т.е. разходите да са за сметка на всички данъкоплатци/ ,ако ли не била МАЩЕХА.

21.05 2014 в 18:51

Тези момчета трябва не само да си платят разходите по издирването,но и да целуват ръцете на хората,които толкова време са ги търсили.Повечето от тях сигурно са доброволци ,които са си оставили работата,с която си изкарват прехраната!Случвало се е и някой от спасителите да пострада при подобни акции.Техните семейства също се притесняват за тях,както и семействата на изгубените момчета се притесняват за децата си.
Не разбирам как може в някои от коментарите да хвалят безотговорността и абсолютната некадърност на тези младежи... Дано някой ден не им хрумне да се разходят в Родопите,че те щом в Стара планина не могат да се оправят ...жална им майка...

21.05 2014 в 10:43

Чета и недоумявам... това, че тези са ПЪЛНИ ИДИОТИ е ясно, не подлежи на коментар. Това, че повечето от сегашните младежи са абсолютно неподготвени за живот извън населено място също е ясно (между другото, тези, които са гледали глупостите на "експерти по оцеляване" като Беър Грилс могат да се вкарат в още по-голяма беля!)

Да тръгнеш неподготвен, без дрехи, без да имаш поне обща представа за района... И да не изпълниш нито едно от указанията, които ти се дават...

В България едва ли има място, от което нормален човек да не може да стигне за 6-8 (максимум 10) часа до място, където има хора.

21.05 2014 в 08:34

Има нещо нередно в цялата история. Жалко, че никога няма да разберем истината и отново само умуваме по части от подхвърлена информация. Лутанията им в планината са толкова неадекватни, че бих искал да чуя резултати от медицински изследвания за употреба на упойващи вещества. Ако не е нещо такова, то работата отива на връщането на казармата, за да не се случва толкова жалка картина млади момчета да отиват в планината, а да не знаят даже коя посока да хванат, за да се приберат. Сигурно поне единият е имал телефон с GPS и ще ми кажете, че не знаят как да го ползват ли? Жалко е, когато млад човек с модерна техника в ръцете се изгубва в един сравнително малък район.

20.05 2014 в 23:49

Радвам се, че са добре. Дано си вземат поука и другия път да са по-подготвени - дори и лятото с планината шега не бива.
Доста неадекватни злобни коментари се изписаха, изхождащи главно от грешното схващане, че държавата (съответно данъкоплатците) ще плаща за издирването. Няма такова нещо - ако нямаш планинска застраховка, сам си плащаш разходите. Като знам колко струва само горивото на хеликоптерите, никак не им завиждам на младежите.

20.05 2014 в 22:54

Гост18:44 20 май 2014
Няма нужда от глоба. Ако са нямали планинска застраховка, таксата за тая тридневна акция ще им съдере кожите...

20.05 2014 в 21:46

Станалото,станало.Важното е,че децата са спасени.Човешкият живот е много по-ценен от всичко друго!Пари се печелят.

20.05 2014 в 21:01

Нека и аз да кажа.
Някои хора плюят по момчетата , но аз искам най-сърдечно да им стисна ръката.БРАВО ,МОМЦИ, МЪЖКАРИ СТЕ!!! За НЕПОДГОТВЕН И НЕОПИТЕН човек да оцелее три денонощия в Стара Планина (дори през пролетта) е необходим характер , мисъл , мъжество и воля за живот.Поздравявам ви най-искрено.Сигурен съм , че вече не сте момчета , а мъже!
Към останалите-кой от вас не е бил двадесетгодишен? На колко от вас тогава морето не му е било до колене? Всички по рождение ли сте алпинисти или поне планинари? Да , надценили са се (все пак са градски деца попаднали в необичайна за тях място което не познават) но важното е , че когато е станала белята са се стегнали и са се държали на ниво! Е сега ще си платят за гяволъка , но това е безценен опит който ще им служи цял живот.

20.05 2014 в 19:34

Големи късметлии са. Винаги ми е правело впечатление, че през пролетта и лятото в планината по такъв начин загиват повече хора, отколкото през зимата. Щото през зимата почти никой не е толкова луд да тръгне неекипиран и неподготвен.

20.05 2014 в 19:17

Да сме благодарни на Бог/Твореца,Холограма,Полето../,че позволи да бъдат спасени.Да сме благодарни,на момчетата,че с техните преживявания показват за всички нас ползата да си жив. И не на послесдно място,да благодарим на всички Спасители. За онези,които се бунтуват,критикуват и осъждат е пътя на техния личен избор; Човеколюбец или Борец! С обич