Quantcast

Стотици хиляди лева струва спасителната акция в Стара планина

OFFNews Последна промяна на 20 май 2014 в 21:46 21384 81

Снимка wikipedia

Издриването на тримата младежи е една от най-скъпите и мащабни спасителни акции в Стара планина. 

По предварителна информация стотици хиляди лева са похарчени за издирването, съобщава БНТ.

Над 50 планински спасители от цялата страна, много доброволци, парапланеристи и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада участваха в спасителната акция.

В нея се включиха и хеликоптери на авиобазата "Крумово", "Гранична полиция" и БЧК.

Виктор, Веселин и Христо са открити в Стара планина над село Тъжа. Тримата бяха свалени в селото с военния вертолет, който се включи в издирването им.

Младежите изчезнаха в района на връх Ботев в събота.

Веселин е леко пострадал, след като скално парче е паднало върху ръката му, съобщава БНР.

Виктор и Христо разказаха, че през трите дни са пили само вода и според тях са извървели около 100 км.

Момчетата твърдят, че са тръгнали към Райското пръскало, но се озовали, според тяхна преценка, до връх Ботев.

"Звъним на 112 и те ни казват „Погрижили сме се”; след това звъним на хижа и на спецслужби - всички казват „Добре, успокойте се”. 10 пъти сме обяснявали откъде сме тръгнали, по едно време ни омръзна", разказа Виктор пред bTV.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.05 2014 в 22:41

Тия сополанковци да си налягат парцалите, че дяволите ги взели.Не стига че разиграха цяла България, дигнаха вертолета "Кугър" заради тях, ами сега имат наглостта да се жалват.Докато цяла България ги търси, те наще си чатили във Фейсбук.Ако беха мой синове таха щех да ги зачаткам,че после гъза от болка немаше даси вигнат. 60000 лева стува спасяването им. Защо аз като бългаски данъкоплатец трябва да ги плащам. 60000 лева струва един апартамент в София.Който си надробил попарата да си я сърба. Никой не им е длъжен, още по-малко бедния български данъкоплатец.Да платят парите. Ако трябва 10 години ще ги изплащат на кредит от банка, но да ги върнат, с лихвите да ги върнат и да видат как се изкарват пари. С 350 лева цел месец да работят ще видат дебелия.Тяхното поеведение е подигравка с нас - българските граждани, която трябва да бъде наказана.Тамън и на родителите да им дойде акъла в главата и да се научат да не си оставят отрочетата без надзор.

22.05 2014 в 16:33

Аз мисля, че тази ситуация трябва да послужи като повод да се обмисли въвеждането в учебния план на часове за поведение при бедствия, спешна помощ и подобни неща, които трябва да се загнездят латентно в мозъка и да послужат при някаква ситуация. Защото в паниката човек няма адекватно поведение и не се сеща и за елементарни неща, особено ако няма опит. Ето го проблемът, който изследването на пиза показа - че българчетата са неадекватни на житейските ситуации.

22.05 2014 в 13:19

Кой си позволи, дори на шега да коментира парите за спасяването на младежите? Кой си позволи да превръща този случай в медийна "новина"? Кой си позволи да води дискусия за цената на живота на тези три момчета?
Бъдете сигурни, след няколко месеца те ще мият чинии и берат зеленчуци извън България, която си позволи да даде медиите си за оплюване на младите хора. Те без това са на свършване....

22.05 2014 в 00:10

Това ме съмнява, че е жива е*бавка (колкото искайте ме упреквайте), защото няма как просто като погледнеш на юг(надолу) от самия балкан и да не видиш някой от градовете или селата които са в подножието и тези които са преди "Чукорлийският баир". И няма как да са вървели както казват "100 километра" без да намерят пътека по която да вървят надолу,защото по тези пътеки качват стада със животни горе до билото и явно това им е първият път в ходят на планина и си нямат ни най-малка представа като се загубиш какво да правиш. Първото което бих направил ако се загубя в Стара планина е да потърся някоя река и да я последвам по течението, обаче градовете и селата в долината се виждат от всякъде където и да застанеш.

21.05 2014 в 22:45

pan " Не мога да си представя място в България, от което да тръгнеш, да вървиш 100 км и да не стигнеш до някъде, където да се подслониш"

Можеш да вървиш 100 км и да не стигнеш до някъде, ако се движиш в кръг. Което този кръг "Мисъл" като че ли успешно е изпълнил. Със сигурност са вървяли много по-малко от това, като ги гледам и слушам нямат особена представа за пространството и доста други работи.

21.05 2014 в 22:14

Какво предлагате? Да оставим момчетата на произвола на съдбата, а със спестените пари секретарките в Парламента да си направят екскурзия. Например до Тибет. Много зареждащо с енергия е!

21.05 2014 в 20:45

Някой правилно спрягаше липсата на казарма.Аз бих доразвил-не казарма , а например нещо като "Национална гвардия"-да речем шест месечно наборно обучение по ПЪРВОНАЧАЛНА(сиреч само най-,най-важното) военна подготовка с цел изграждане на резерв плюс(МНОГО ВАЖНО) обучение за адекватни действия в екстремални ситуации и при природни бедствия и аварии с цел подготвяне на резерв за подпомагане на държавните структури-да си припомним пожара в Бистришко бранище и как няколкостотин доброволци седяха с дни и не бяха допуснати заради липса на умения и навици а пък в същото време не достигаха огнеборци.Или пък можем да хвърлим паралел към това което се случва в Сърбия , Босна и Херцеговина и Полша и да се замислим колко от нас биха се справили при подобни условия.След тия шест месеца в центровете , съвременните тийнеджъри ако не друго поне ще имат уважение към силата на природата и няма да си мислят , че живота е анимационно филмче.

21.05 2014 в 16:30

Защо не чуваме в новините загубени екипирани планинари, подготвени с телефони, карти (ако не и GPSи), а само за баща със сина си през зимата, който отива на кончето в Пирин!! (още не мога да проумея с кой акъл и какво дори стана с това дете, последно беше в кома), сега чуваме за 3 момчета, отишли все едно на разходка в Заимов, и т.н подобни случаи. Нещо ни липсва култура по оцеляване. Всеки път когато ходя на планина, и си мисля как по Балкана са се водили войни, хората умират там от студ, загубват се, мъгли, страшно е било. В днешно време обаче имаме много крива представа за природата и планината, защото града ни осигурява всичко, може да се каже че ако в момента поставим градските хора в ситуация на оцеляване в природата 80% от тях ще загинат, защото нямат подготовка, или защото сме загубили инстинктите си, спрели сме да мислим с главите си, защото това го правят компютрите, смарт телефоните, медиите, всичко се прави вместо нас...
И аз на 20 години съм била малоумна явно, не съм ходила на планина, именно защото знам че няма да се справя сама, имала съм някакъв страх, не съм имала приятели които да искат да идат, не съм имала и познати на които да разчитам, така че не съм ходила. Когато проходих в планината беше с акъл, по-нататък. После с групи, научих за застраховките, за спец. екипировките, за термосите, за храна, каква да бъде за да не тежи твърде много, за няколкодневните преходи и т.н. Тия момчета ако решат пак да ходят в планината сигурно след този случай ще подходят по-внимателно, жалко че им е такъв тежък урок, но дано се научат че имат и задължения и отговорности от време на време. Животът не е само щракане с пръсти и птички и пчелички. Истината е че съжалявам че родителите им трябва да се охарчат толкова много, но когато човек не следва правилата е така. И нека не намесваме политиката, че политиците не следвали правилата, защо и ние? Не е така. Ако и ние не ги следваме, това го виждат нашите деца и порочния кръг продължава до изчерпване на ... хората...
А иначе, българинът често вярва че на него такива неща няма да му се случат. Бас държа че четящите тук ако идат на планина това ще си помислят. Аз също, макар да имам повече опит, но дори и да вярвам че нищо лошо няма да ми се случи , си взимам предпазни мерки, правя списък с важните неща за раницата (говоря за няколкодневните преходи), винаги съм подготвена за неочаквана смяна на времето, винаги (дори и през лятото) нося нещо топло (защото високо в планината привечер си е студено, дори и лятото), дъждобрани (дори и прогнозата да е цяла седмица слънце), проверявам маршрута на картата, отбелязвам си на нея важни места, проверявам и къде има чешми за запасяване с вода (човек е добре да знае как да се ориентира по карта ако няма gps), а за застраховка дори няма да говоря - прави се веднъж в годината, джобни пари е, все едно по 3-4 на месец, и забравяш за това, не го мислиш, носиш с копие със себе си, ако искаш, оригинала вкъщи... сигурно звучи много досадно всичко това, но ако човек иска да ходи в планината, редовно, а дори и да е само няколко пъти в годината, тази подготовка може да му спести адски много усложнения, адски много. А в един момент дори и подготовката става приятна. Освен да познаваме градските улици и молове, е приятно да опознаем и природата си, как функционира, какви закони действат и там, за много градски чада те са абсолютно непонятни, за съжаление.

21.05 2014 в 14:21

Тук повето разглеждат етичната и финансовата страна на случката. Но не и техническата. На мен ми се струва наевеоятно трима млади мъже да се лутат три дена из коя да е българска планина и да не могат да стигнат до хижа или селище или поне коларски път, по който да тръгнат. Още повече, твърдят, че са минали около 100 километра. Не мога да си представя място в България, от което да тръгнеш, да вървиш 100 км и да не стигнеш до някъде, където да се подслониш.Тия хохавели да бяха гледали многобройните предавания на Крис Беър "Оцеляване на предела", щяха да знаят някои основни елементарни технки на оцеляване. Но докато има чалга канали и тъпи футболни мачове...

21.05 2014 в 12:44

Младежите са подали сигнал на 112, родителите са настоявали да ги търсят - намерили или не, трябва да се плати. Ако искаме да има надежда за планинско спасяване трябва да се плати.