Quantcast

ГДБОП-Варна разби престъпна група от служители на митницата във Варна

ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 14:23 7464 2

ГДБОП-Варна задържа организирана престъпна група от служители на митницата във Варна, която се е занимавала с корупционна дейност - искане и получаване на подкупи, съобщи пресцентъра на МВР.

В групата са участвали митнически инспектори и спедитори.

В момента са задържани шестима души, на пет от тях е наложена мярка за задържане от 72 часа, на друг - гаранция в размер на 5000 лв.

Иззети са повече от 711 хил. лева, които по първоначални данни са предадени или предназначени за възнаграждение на корупционно извършена услуга.

Според събраните до момента данни, спедиторите са събирали сумите за митническите служители - в рамките на около 1500 лв. на контейнер. Срещу тези суми, давани на началниците на смени, са се извършвали действия по служба, които митническите служители  са длъжни да извършат, а именно  – максимално бързо обработване на документите и освобождаване на съответните товари.

Чрез корупционната практика обаче спедиторските фирми са избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на  евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за  разтоварване и товарене на стоката.

Установено е, че началникът на пункта и началниците на смени са се събирали всеки месец в дома на единия от задържаните, където всеки се е отчитал за това колко контейнера и на кои спедиторски фирми са извършени съответните действия по обмитяване. Тази отчетност е документирана включително и с намерените у тях отчетни листове при извършените обиски. Операцията на служителите на териториалното звено на ГДБОП във Варна е проведена по образувано през септември досъдебно производство.

"Това е поредната реализация по една от основните дейности на МВР и прокуратурата – борба и противодействие на корупцията", заяви главен комисар Ивайло Спиридонов . Той оцени като изключително добра работата на колегите си във Варна, които, след като са получили качествена оперативна информация за случващото се на митническия пункт, са успели да проведат разследване и да съберат годни доказателства, за да може днес да бъдат повдигнати и съответните обвинения на участниците в престъпната схема.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

2

El Commandante

14.01 2017 в 15:37

Че тва ли ви е престъпното бе бахти...
Тва е бяла корупция,ускоряване на процеси.
Убити има ли? Не. Наркотици пренасяни ли са? Нема данни. От некой откраднато ли е? Не.

Е за кво престъпление става дума не разбрах?