Quantcast

Екоминистерството и БАН предупреждават: Чакат се още наводнения

OFFNews Последна промяна на 20 юни 2014 в 10:46 6099 1

Съществува опасност от още наводнения през следващите няколко дни, предупреждават Министерството на околната среда и водите и БАН.

"През следващите денонощия на база метеорологичната обстановка водните нива ще се повишат в цялата страна", съобщават от МОСВ.

През последното денонощие значително са се повишили нивата на реките Факийска и Ропотамо.

През това денонощие водните нива ще се повишат водните нива в цялата страна, като по-сериозни ще бъдат на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн.

Вследствие на прогнозираните интензивни валежи, се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.).

Съществува възможност за локални, поройни наводнения в тези райони, предупреждават още от МОСВ.

По данни на НИМХ-БАН през изминалото денонощие нивата на реките Факийска и Ропотамо са повишени със 186 см при с. Зидарово и 194 см при с. Веселие.

В Дунавския водосбор измененията на речните нива са в границите от -26 см до 30 см, в Черноморския басейн от -60 см до 194 см, а в Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни са съответно в границите от -9 см до 32 см и от -1 см до 12 см.

- С водни количества, превишаващи месечната норма за месец юни са реките:
• Факийска при Зидарово;
• Ропотамо при Веселие;
• Джулюница при Джулюница;
• Врана при Кочово;
• Тунджа при Елхово;
• Камчия при Гроздьово.

Прогнозата на БАН също е, че през следващите денонощия водните нива ще се повишат в цялата страна, като по-сериозни повишенията ще бъдат на реките от Дунавския водосбор и Черноморския басейн. Вследствие на прогнозираните интензивни валежи, се очаква рязко и значително да се увеличат водните количества в поречията Янтра, Русенски Лом, Камчия и южните черноморски реки (Резовска, Велека, Ропотамо и др.)

Метеорологичната прогноза сочи, че дъжд ще вали днес, в събота, вторник и сряда.

Днес ще продължи да вали в Източна България, като дъждовете там ще спрат до вечерта. На места в Западна и Централна България в следобедните часове също ще превали, на отделни места и ще прегърми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2014 в 12:48

ВЛАСТТА - НЕ Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ!?! ЗА ЗАКРИВАНЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ИЗВЪНРЕДНИ СИТУАЦИИ - ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОН - ЗА 21. ВЕК - В УСЛОВИЯТА НА ТЕКУЩ ЕВРОПЕИЗЪМ И ГЛОБАЛИЗЪМ - РАЗБИРАНО КАТО ПОВЕЧЕ ОТ """ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА""" - ОТГОВОРНОСТ ПО ЗАКОН. ИСКАМЕ СИ ЦАРЯТ!?!