Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Две министерства ще следят и контролират ремонтите на границата ни

OFFNews 14 септември 2022 в 16:03 958 0

граница

Снимка БГНЕС/Архив

В трафика на мигранти са замесени полицаи

Министерският съвет възложи на министрите на вътрешните работи и на отбраната да ръководят и контролират неотложните ремонти по границата ни с Турция. 

Срокът за това е до 31 декември. 

В началото на месеца вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че нелегалните мигранти не минават през дупки в оградата, а я прескачат за минута със стълба.

"Оградата не е компрометирана дотолкова, че да не е функционална", заяви преди дни директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова.

Стана ясно и че в трафика на мигранти са замесени полицаи. "Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик", коментира преди дни министърът.

От правителствената пресслужба съобщават, че МВР ще създаде организация за осигуряване на необходимите строителни и монтажни материали, стопански инвентар или оборудване за извършването на неотложни ремонти. Парите ще са от бюджета на ведомството. Министерството на отбраната от своя страна ще създаде изпрати военни от Сухопътните войски.

В средата на август служебният кабинет отпусна 1,5 млн. лева за ремонт на границата ни. 

Оградата на границата в цифри (инфографика)

Проверките започнаха, след като двама бургаски полицаи загинаха при опит да спрат автобус с нелегални мигранти. Към момента над 500 военни охраняват границата ни. 

"Пробиви се правят, като предимно са от мигрантите, имаше отнесени участъци от природни стихии. Постоянно възстановяваме целостта му. В сравнение с лятото на миналата година, сегашното състояние на оградата е много по-добро", каза в неделя военният министър Димитър Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews