По границата обикалят дронове, полицаи на ниски нива помагали на мигрантите

Георги Ангелов 27 август 2022 в 10:20 3207 1

Зам. главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Зам. главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев

Зам. главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев призна за протекция от служители на МВР за преминаването на мигрантите на границата пред Нова. Той каза: "Така е, има такива сигнали и мога да ви уверя, че ние работим с всички структури и служби, които имат отношение по разследване на колеги от МВР". Станев каза, че скоро ще бъдат изнесени данни от проверките. По думите му, става въпрос за хора, работещи на ниски и средни нива в системата. На уточняващ въпрос по какъв начин се подпомагат мигрантите, Станев каза, че това става с информация, липса на патрул в определено време.

Попитан за сумите, които се получават за преминаването, той припомни думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че транспортирането на един мигрант струва 1000 евро.

От няколко дни, по разпореждане на министъра на вътрешните работи, използваме и безпилотни летателни апарати - самолети и дронове, с които облитаме цялата територия на границата, съобщи главен комисар Станимир Станев.

От една страна, извършваме контрол на бежанския поток, от друга - контрол и на самите наши служители, които са разположени по самата линия, обясни той. По думите му, има и засилено присъствие на служители на МВР и на военни. Станев каза, че за денонощие властите успяват да спрат около 1000 души, които искат да влязат в страната. Той посочи, че за изминалото денонощие установените във вътрешността на страната нелегално преминали мигранти са 25, като те са предимно от Афганистан и Сирия. Според него броят намалява вследствие на предприетите действия.

Мигрантите са изключително мобилни, те са организирани, коментира още зам. главният секретар. Станев отбеляза, че хората, които водят мигрантите, познават добре обстановката. По думите му, тези, които се опитват да преминат българската граница, използват алуминиеви стълби или паднали дървета, за да изкачат защитното съоръжение. Няма ограда, която да не бъде преодоляна, смята Станев.

Зам. главният секретар каза, че полицаите, загинали в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти, ще бъдат посмъртно наградени с най-високото професионално отличие на вътрешното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

27.08 2022 в 12:33

Какво да коментирам.Като видя този измислен старец на снимката,и ми е ясна системата."Колкото повече дават от себе си",толкова повече я забатачват.Нови кадри,нови програми за обучение и военно полеви съд.Под пагон ли си,шавнеш ли и в наказателна рота.Само така ще има ред.Сега стават полицаи и военни за да крадат и да не работят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!