95% от нелегалните мигранти са спирани още на границата. По-малко от 5% успяват да преминат

"Оградата може да се прескача, ако някой реши да я прескача и ако от другата страна няма наряд", смята директорът на Гранична полиция Росица Димитрова

OFFNews 09 септември 2022 в 13:10 1540 0

Росица Димитрова

Снимка Стоп кадър: bTV

Директорът на Гранична полиция Росица Димитрова

"По-малко от 5% от нелегалните мигранти, опитали да прекосят границата, успяват да го направят. 95 на сто биват спрени", заяви пред бТВ директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова. 

По думите й между 500 и 900 са опитите за нелегално преминаване на границата.

"Гранична полиция" обаче има информация, че каналджиите знаят, че границата е наситена със служители на МВР и дейността им намалява.

"Служителите на МВР, участвали в канали за трафик на мигранти, ще получат различни наказания. Зависи дали ще се отиде на наказателно производство, или ще се започне дисциплинирано производство", допълни тя. Димитрова каза още, че не знае кои са полицаите, но "най-вероятно министърът и колегите от "Вътрешна сигурност" знаят". 

Попитана дали все още са в системата на МВР тези служители, тя отговори, че това ще бъде обявено от министъра, когато приключат проверките.

"Шофьорите се опитват да избягат на органите на реда, защото знаят, че ако бъдат задържани, ще получат най-строгото наказание", посочи тя за случаите, при които трафиканти на мигранти осуетяват проверки. За трафикантите на нелегални мигранти Димитрова каза, че това са организирани престъпни групи, които разполагат с много финансови средства. Границата не може да бъде охранявана, така че да по цялото протежение да има полицай до полицай. 

Миналата седмица вътрешният министър обяви, че нелегалните мигранти не минават през дупки в оградата, а я прескачат за минута със стълба. Попитана може ли да се прескача, Росица Димитрова отговори:

"Може да се прескача, ако някой реши да я прескача и ако от другата страна няма наряд". 

Оградата не е компрометирана дотолкова, че да не е функционална, допълни тя. 

Според нея миграционния натиск в Европа е най-силният от 2013 г. насам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови