Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Двама полицаи, прикривали сводник, задържани с него в Благоевград

OFFNews 01 юни 2016 в 14:16 4912 0

Двама полицаи са задържани в Благоевград при спецакция. Заедно с тях е арестуван и Мартин Филипов - Дебелия, известен в града като занимаващ се със сводничество. 

Според разследващите двамата полицаи са помагали на Мартин Дебелия, укривали са доказателства за престъпна дейност и са притискали свидетели. Всичко е правено с цел прикриване на престъпления, съобщи Нова телевизия. 

Мартин Дебелия е лежал във френски затвор за склоняване към проституция. Преди пет години той е бил освободен и се е прибрал в Благоевград. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира в кулоарите на парламента, че акцията в Благоевград, при която бяха задържани и служители на полицията, е подготвена отдавна. Тя обаче отказа да разкрие повече подробности за униформените, които са арестувани.

„Ще се въздържа да ви дам подробности. Единственото, което мога да ви кажа, че това е акция, която е много отдавна и добре подготвена. Има наши служители задържани, но показахме, че действаме безкомпромисно. Прокуратурата ще съобщи подробности. Поздравявам колегите за добрата работа", каза Бъчварова. 

Един от полицаите - Петър Кънев, работи в сектор БОП, а другият е инспектор от Първо РУП Стефан Филипов.
Досъдебното производство за лично укривателство срещу двамата полицаи е образувано на 20 април. Към момента не са им повдигнати обвинения, но това ще стане на по-късен етап. Използвани са и СРС-та при разследването, заяви по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Срещу Мартин Филипов обвинението е за трафик на хора - набиране и транспортиране с цел проституция.

Жертвите, които към момента са четири, разказали шокиращи подробности по време на разпитите. Те признали, че върху тях сводникът е упражнявал физическо и психическо насилие, като отправял закани и към техните близки, дори и към малолетното дете на едната.

"Доказателствата за тази престъпна дейност са изключително шокиращи за нас. Жертвите на тези престъпления споделят не просто за отправени им закани и заплахи в лично качество, но и споделят за отправени заплахи по отношение на техни близки, заплашено е и малолетното дете на една от жените и по този начин на практика са били мотивирани жените да проституират за Мартин. Уговорката е била 50 на сто от заработеното от проституиращата да се предоставя на сводника, а останалите пари да си оставят у момичето", разказа Арнаудова.

През целия ден продължават разпити, обиски и претърсвания. Проверени са кабинетите на двамата полицаи, къщите и вилите им, както и два хотелски комплекса в Благоевград. Там са намерени две проститутки, които също са разпитани. Младите жени разказали, че сводникът печелел по 10 000 лева месечно от тях.

„Отправям призив към всички жертви на трафик на хора. Нека се обръщат към прокуратурата, безкомпромисни сме в такива случаи. Цялата тежест на закона ще се стовари върху престъпниците", допълни говорителят на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!