Алена Щерк 3 пъти търсила полицията за тормоз от бившия си. МВР му отправило... предупреждение - веднъж

Мая Младенова 31 май 2022 в 14:31 6628 1

Алена Щерк
Алена Щерк

Убитата 47-годишна бизнесдама Алена Щерк три пъти е търсила полицията за съдействие след тормоз от бившия си приятел - сега арестуван за нейното убийство.

В нито един от случаите срещу мъжа не са предприети сериозни мерки, като му е отправено единствено предупреждение - веднъж.

Това стана ясно от справка, разпространена днес до медиите от СДВР. Справката е изпратена заради информация в медии, че неведнъж жената е сигнализирала за насилие, но не е била защитена.

Хронологията на събитията показва колко неефективно работи система за превенция на домашното насилие у нас и колко недостатъчни са понякога действията на органите на реда, за да не се стига до тежки наранявания и смърт.

За пръв път убитата жена - от българо-германски произход - е позвънила в полицията на 2 февруари тази година. Свързала се е с Трето районно (София) и е обяснила, че е притеснявана от бившия си приятел. Адресът е бил посетен от полицейски патрул. Мъжът е предупреден. Потърпевшата е поканена да подаде жалба в районното управление, което не се е случило, посочва СДВТ. Това е и единственият път, когато полицията влиза в контакт в мъжа.

Само няколко дни по-късно, на 11 февруари, жената сигнализира на тел. 112 за скандал между нея и бившия й приятел. Сигналът е насочен към Шесто РУ. При посещението на адреса от екип на районното управление мъжът не е открит, не са установени данни за физическо насилие, съобщава столичната дирекция на полицията. Жената отново е поканена да подаден заявителски материал, но тя не се е явила в РУ, допълват оттам.

На 11.04.2022 г. Алена Щерк отива в Седмо РУ и обявява, че бившият й приятел не е върнал в определения срок личния й автомобил, който тя доброволно му е дала да ползва. По случая е образувана преписка и материалите са изпратени в прокуратурата.

Тялото на Щерк бе открито на 29 май край Радомир, след като децата й я обявили за издирване ден по-рано. Открита е не от полицията, а от хора, които са се включили в издирването. Основен заподозрян и задържан в Италия е бившият й приятел - костариканецът Виктор Спига. Двамата са живеели на семейни начала, но наскоро са прекратили връзката си. Имали и общ бизнес, който са разделили. По тялото на жертвата са открити множество наранявания. Води се дело за умишлено убийство по особено мъчителен начин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

31.05 2022 в 16:08

Жертвата е подценила ситуацията още февруари.Трябвало е да подаде жалба в районното. Такъв е законът.Няма как инициативата да е в МВР.