2000 лева за всеки километър магистрала, изчистена от снега

Юлиан Христов 20 януари 2012 в 16:35 2124 0

Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС

Между 600 и 2000 лева. Толкова плаща държавата за километър изчистена от снега магистрала.

Цифрите бяха огласени от депутата от БСП и бивш зам. регионален министър Димчо Михалевски по време на днешния парламентарен контрол.

Сумите не бяха опровергани от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя се оправда с думите: "Няма как да нося отговорност за договори, сключени преди мен”. Уточни, че сключването на контрактите е станало в периода 2010-2011 година. В този период министър беше новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

По време на правителството на Станишев за зимно поддържане на републиканските пътища са давани по 25 млн. лв. годишно, докато сега се дават двойно повече пари, а се чисти два пъти по некачествено, каза депутатът Петър Курумбашев от БСП.

Със заем от Световната банка за 1.3 млн. лв. са били разработени правила за провеждане на търгове за поддръжката на пътища от правителството на Сергей Станишев, стана ясно от думите на Михалевски. При тях фирмите е трябвало да играят за твърда сума, а не както е по сегашните договори за единични цени, от където се е получило голямото разминаване в цените между отделните компании.

Министър Павлова обясни, че договорите са сключени за срок от четири години, за да се гарантира ефективност. „Правим преглед на разходите за това колко реално е извършена работата. Там, където има пропуски, ще санкционираме”, каза Павлова. „Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) поддържа 20 000 км и не можем от един-единствен прецедент, който се случи на 7 януари при Витиня, да правим заключение, че всички фирми не се справят или че зимата ни изненада. Да, имахме проблем и тежка ситуация, но тя е на един участък от един от тези пътища, а не на цялата републиканска мрежа”, обясни пред депутатите Павлова.

По данни на министерството 99% от републиканските пътища в страната по време на обилния снеговалеж са били почистени, като проблем е имало единствено на магистрала „Хемус”. Останалите критични ситуации са възникнали по пътища, поддържани от общините, каза Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!