Три уволнения след кошмара на магистрала "Хемус"

Александра Маркарян 08 януари 2012 в 17:53 3572 2

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова   Снимка: БГНЕС
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова Снимка: БГНЕС
Ръководството на "Автомагистрали" ЕАД е уволнено. Причината е несправяне със зимната обстановка в страната във вчерашния ден, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след извънредна среща при вицепремиера Цветан Цветанов в МВР. Първоначално бе съобщено за двама уволнени: изпълнителният директор Антон Антонов и председателят на Управителния съвет Валентин Николов. По-късно пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточни, че  отстранен и третият член на борда - Иван Илиев. "Вчера основно работих на магистрала "Тракия", прехвърлих се на "Хемус", за да помогна на колегата Антонов по-късно през деня. Имаше ТИР-ове, които не са били спрени. Те попречиха, за да почистим. Работихме цяла нощ, сега магистралата е почистена", каза Валентин Николов пред OFFNews.bg. "След като правителството е решило така, добре", каза Николов по повод решението за уволнение. Потърсихме и Антон Антонов за коментар, но той не пожела да коментира. "Автомагистрали" ЕАД е държавно предприятие на подчинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Носи отговорност за зимното поддържане и почистване на магистралите. Заповедите за уволненията са на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, обяви тя след заседанието в МВР.
"С моя заповед е променен и уставът на дружеството. Новото ръководство от утре ще влезе в сила, и ще работи по нов устав с ясната отговорност на лице, което ще бъде определено. За момента временно е поета отговорността чрез кризисния щаб и Ситуационния център в Агенция „Пътна инфраструктура”, каза Лиляна Павлова. Предприети са всички необходими мерки, за да не се случи това, което се случи вчера, увери министър Павлова.
Реално промените действително могат да станат факт още утре. За промяната в устава се иска подаване на заявление -може и електронно, с електронен подпис, в Агенцията по вписванията (АВ), след което промените се вписват в Търговския регистър. АВ се произнася по заявлението за вписване най-късно до приключване на първия работен ден след приемането му. Новото ръководство Емил Миланов е новият председател на Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД, Дафина Станчева става изпълнителен директор, а Александър Филев - член на Съвета на директорите на дружеството, съобщи три часа след заседанието пресцентърът на МРРБ. Обстановката По повод обстановката вчера вицепремиерът Цветан Цветанов заяви:
Неизпълнението на полицейски разпореждания от страна на шофьорите на ТИР-овете е било основната причина за утежнената ситуация на магистралите "Струма" и "Хемус".
На магистрала „Струма” два ТИР-а не са изпълнили полицейските разпореждания и са потеглили, след това са закъсали, което е довело до закъсването на още 80 автомобила, които били изтегляни с високопроходима техника. На прохода „Витиня” ситуацията е била подобна.
„Във вчерашните сутрешни часове, когато полицейските служители започнаха да нареждат ТИР-овете на опашка, първите ТИР-ове не изпълниха полицейските разпореждания и се получи едно затапване, което създаде изключително тежка обстановка през целия ден и цялата нощ”, каза министър Цветанов.
От МВР и АПИ са осигурили допълнителна техника, която да почисти магистрала „Хемус”. В момента е освободено само едно платно в някои от участъците. От Летище "София" е осигурена роторна техника, за да се осигури по-голяма проходимост на пътната артерия.
"В момента, в който в сутрешните часове пуснахме ТИР-овете да се придвижват от София към Ботевград, в широката част, където имаше възможност да се придвижват по два автомобила и там, където имаше утеснения и можеше да се придвижва само по един автомобил, ТИР-овете отново създадоха проблем", каза Цветанов.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!