Наказания заради хаоса на магистрала "Хемус", десетки хиляди без ток и днес

Александра Маркарян 08 януари 2012 в 09:17 1899 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
"Цялото ръководство на фирма "Автомагистрали" ще понесе своята отговорност за ситуацията на автомагистрала "Хемус". Аз също ще понеса моята отговорност. Искам да се извиня на всички хора", заяви Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Агенция "Пътна инфраструктура". След като вчера движението по магистралата беше блокирано от препречили пътя закъсали ТИР-ове, днес движението на ТИР-ове по "Хемус" е временно забранено. Леки автомобили започнаха да се пропускат след полунощ. "До днес на обяд ще започне поетапно пропускане на тирове в двете посоки.  Почистването на автомагистралата не е спирало през цялата нощ. Екипите на на АПИ и пътноподдържащата фирма продължават да работят", се казва в съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". Още 5 екипа на КАТ заминават за АМ "Хемус", за да помогнат при регулиране на движението. Разпореждането а на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Затрудненията в движението продължават, леки автомобили се пропускат, но остават проблемите с ТИР-овете, съобщиха от Областната дирекция на МВР София област. Спрени са 170 ТИР-а при Ботевград. По магистралата има заледени участъци, пропускат се машини, които са опесъчават. Очаква се до 13:30 часа да се нормализира движението. Ситуацията вчера Заради блокираната магистрала вчера стотици хора чакаха 6-8 часа в автомобилите си. "Няма никаква организация на движението, нито пропусквателен режим. Автомобилите са стотици, има хора, които изпускат полети. В автомобилите има майки и малки деца, няма условия за елементарни нужди. Не се вижда никаква техника", разказа един от потърпевшите шофьори пред агенция "Фокус" вчера към 18 часа. Преди прохода Витиня бяха спрени много коли, сред които и пътнически автобус. "Хората в автобуса нямат отопление, вода и храна. Около автобуса се е образувала пряспа, която не позволява да се отвори вратата. Пред него стоят багери и снегорини, които не правят нищо. Полицейските органи държат хората в пълно информационно затъмнение", разказа друг шофьор. Фирма "Автомагистрали" ЕАД, която отговаря за поддържането, ще понесе пълна отговорност за ситуацията на автомагистрала "Хемус" вчера, обяви Лазар Лазаров, изпълнителен директор на Агенция „Пътна инфраструктура”, в интервю за ТВ 7. Той обясни, че ТИР-ове са препречили пътя и снегопочистващите машини не са успели да влязат.
"Имаше навлизане на ТИР-ове и то непозволено, въпреки разпоредбите на КАТ влязоха, завъртяха се, препречиха движението. Оттам нашата снегопочистваща техника не можа да влезе."
В тази ситуация вина има и фирма "Автомагистрали", тъй като веднага е трябвало да поиска пренос на техника от други места.
„Техните машини започнаха да закъсват. Оттам нататък ситуацията излиза извън контрол, за което аз искрено искам да се извиня на всички хора. Отговорност ще има още в понеделник – цялото ръководство на фирма „Автомагистрали” ЕАД, която е държавна фирма, ще понесе своята отговорност, ако трябва и на по-високо ниво. След като ръководя агенцията, тук видях усилията, видях какви са и пропуските, също ще понеса моята отговорност”, допълни Лазар Лазаров.
  Заседание В момента в МВР тече извънредно заседание заради тежката зимна обстановка. В него участват вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, директорът на АПИ Лазар Лазаров, главният секретар на МВР Калин Георгиев. Електрозахранване Десетки хиляди души остават без ток и днес. След като вчера захранването на 4000 трафопоста на ЧЕЗ беше прекъснато, днес без ток остават 814 трафопоста. "В момента 56 333 потребители са без ток. Вчера отчетохме, че имаме 450 000 потребители без ток", каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България. "Днес продължаваме работата с намерение да приключим. Снегът спря, има съответната организация от нас и от общините за почистване до всички места, които нямаме достъп, така че се надяваме днес да приключим”, допълни Гатев. 63 населени места в област Враца са без ток повече от денонощие. Хората се оплакаха, че в продължение на часове след спирането на тока никой не е отговарял на тел. 112, както и на телефоните на ЧЕЗ. Близо 100 села и махали в област Велико Търново също са без ток, 50 села в област Габрово също все още нямат ток. Лавини Планинската спасителна служба към БЧК предупреждава за значителна лавинна опасност по високите части на планините. "Във високите части на планините, особено на подветрените склонове и улеи – тези с изложение източно и североизточно, има значителна лавинна опасност, тъй като там има значителни натрупвания на сняг от силните валежи и влиянието на вятъра", предупреди дежурният от ПСС. Температурите на височина над около 2000 м са около минус 10, духа и умерен вятър. Пистите на Витоша и Чепеларе не работят. Всички съоръжения и писти на Пампорово ще работят.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews