14 задържани за трафик на крадени луксозни коли

OFFNews 13 октомври 2023 в 13:04 1006 0

брифингът

Снимка БГНЕС

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Емил Павлов и прокурор Георги Чинев от ОП-Бургас.

14 души са задържани при спецакцията срещу организирана престъпна група, купувала, регистрирала и продавала луксозни автомобили - предмет на престъпления.

Това съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Емил Павлов. Операцията се е провела четвъртък в Габрово, Варна и Бургас.

Комисар Павлов обясни, че групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани България и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа.

Групата е действала от 2019 г. до момента, като са установени крадени 30 коли.

На петима от задържаните вече са повдигнати обвинения. Предвиденото в закона наказание е затвор до 6 години. 

Освен 14-те задържани, двама от "членовете" в групата са извън страната и за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест, обясни прокурор Георги Чинев от Окръжната прокуратура в Бургас.

За трима от петимата с повдигнато обвинение ще бъде поискана мярка "задържане под стража".

Част от крадените луксозни коли са били на чужди туристи, дошли на почивка у нас през лятото. "Друга част от автомобилите са предмет на лизингови измами – основно в Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи и променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция", обясни директорът на бургаската полиция. 

Констатирани са слабости при регистрацията на колите в "Пътна полиция".

"Аз, като директор, съм взел мерки. Променена е цялостната организация при регистрацията на коли и е сменен съставът на КАТ в Бургас", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!