1200 пожара пламнали в последната седмица у нас

OFFNews 20 август 2019 в 13:59 1313 0

Над 25 хиляди пожара са ликвидирани от началото на годината, спасени са 450 души.

Това каза главен комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от Фокус. От началото на 2019 г. сме реагирали на над 36 хиляди сигнала за произшествия, отчете той.

Само за последната седмица са възникнали над 1200 пожара. За същия период на територията на страната са извършени почти 10 хиляди спасителни операции. През летния сезон са възникнали 300 пожара в горския фонд на страната и селското стопанство. Почти 12 хиляди са пожарите в сухи треви и храсти, допълни още Николов. 

Високите температури, крайното засушаване и човешкият фактор са трите основни причини за възникването на стихийни пожари в природата.

„Анализът показва, че в огромната си част причина за пожарите в природата е човешката дейност – селскостопанска работа, невнимателно използване на открити източници, палене на огън на нерегламентирани за тази цел места, използването на технически неизправни моторни превозни средства, т.е. това са само част от предпоставките“, допълни още главен комисар Николов.

Той призова всички да бъдат внимателни при използването на огън и да не палят на открито при силен вятър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови