10 българи са задържани за ''романтични измами'' у нас и в Турция

OFFNews 08 февруари 2024 в 09:55 1535 0

Тихомир Тодоров

Снимка Стопкадър Нова ТВ

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров

10 българи и един турски гражданин са задържани за "романтични измами" при съвместна операция на българските и турските власти.

Това заяви окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров пред Нова ТВ. 

В разградското село Ясеновец са арестувани трима души - две жени на 36 и 38 години и 21-годишен мъж. В Турция са задържани 8 души, като седем от тях са българи, а осмият - зет в селото. На задържаните в България участници в схемата ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари. 

При схемата жени от България се свързвали с турски граждани през социалните мрежи и се стигало до обещания за съвместно съжителство или брак.

Т.нар. романтични измами се извършват от повече от 10 години. "Схемата е много проста и като всяко просто нещо действа безотказно", обясни окръжният прокурор. 

Новото е, че поисканите пари не се предават през системите за бързи плащания, а на банкови сметки. Те са разкрити на имената на наши съграждани – „финансови мулета”.

Организаторите ги водят до Турция, за да си вземат банковите карти, след което им ги прибират у нас. В тези сметки измамените мъже от Турция превеждат парите.

При претърсванията вчера на адреси и автомобили от полицията в Разград са открили около 30 000 лева в различни валути, злато и огромен брой стоки за бита. Турските власти открили, че в местни крайбрежни курорти са закупени скъпи имоти от задържаните. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!