Илияна Йотова: При всяка среща на върха Брюксел е окупиран от протести

OFFNews 13 януари 2018 в 13:54 7142 0

Българското европредседателство започва нормално. Това са шест месеца много важни за страната. Трябва да разбием стереотипите, които България има навън. Това и лека, и нелека задача. Трябва да се впрегнат всички национални усилия. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по Дарик. По думите ѝ е нормално да има протести, тъй като това е част от демокрацията.

Почти нямаше Среща на върха, в която се събират всички министър-председатели и президенти на държавите членки, и Брюксел да не е окупиран от някакъв вид протести. Във всички случаи те бяха основателни. Това е начин, когато се съберат европейските лидери, хора, които смятат, че са ощетени, да покажат своето мнение. Не мисля, че това трябва да се преекспонира, а по-скоро държавата трябва да реагира на база национална политика и да намери решение на проблемите“, посочи Йотова. Според нея няма връзка между убийствата в последните дни и началото на европредседателството. Според нея има чувство на безнаказаност в организираната престъпност и криминалните случаи са резултат от това. 

„Такива убийства не могат да се извършат в страни, където има закони, а законите се спазват, има сериозна работа по разкриваемост на престъпленията. Борбата срещу организираната престъпност у нас получи в последните два доклада на ЕК по-добра оценка, но не съм оптимист как ще изглежда тази оценка в следващия доклад. За нас обаче е по-важно, че българските граждани се чувстват несигурни да ходят по улиците“, коментира тя.

Вицепрезидентът заяви, че е огорчена от начина, по който е било преодоляно ветото за антикорупционния закон. „Това е политическо решение на мнозинството, но някак си не е уважително да не се разгледат поне мотивите за ветото по същество и да има дискусия по тях. Решението, само защото е президента, или е някаква опозиционна партия, и трябва веднага да бъде отметнато, не е сериозно отношение на една управляваща партия, която претендира да бъде европейска“, каза Йотова. 

По повод разгорещените дебати около клипа за българското европредседателство и последвалата реакция на френската евродепутатка от „Зелените“ Карима Дели, която видя в него намек за сексуален тормоз и поиска свалянето му, вицепрезидентът заяви, че отминава тази тема с насмешка. 
„Аз познавам Карима, тя има своите странности. Всеки е свободен да мисли, каквото иска“, допълни Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови