Всички говорят за Алберт Попов

Георги Терзиев 20 ноември 2018 в 10:12 5541 0

След състезанието за Световната купа в алпийските ски в Леви, едно име придоби сериозна популярност в България с успехите си.

21-годишният Алберт Попов завърши на 20-та позиция в слалома и се превърна в първия, роден в България скиор, който печели точки за Световната купа от времето на Петър Попангелов. Макар да заобикаля вратите с финес, "Аби", както го наричат приятелите му, не е много популярен сред хората, които не гледат ски.

Израснал в спортно семейство, Алберт се качва на ски за пръв път едва двегодишен. Заедно със своята сестра Александра започва да тренира в ски-училището Мотен. През 2008 година двамата стават част от СК Витоша ски.

Оттам обещали, че на първите три деца от Купата на Надеждите ще бъде осигурено пълно ски оборудване, лагери на глетчери, средства за състезания, бус за пътуване и прочее. Нищо от обещаното обаче не било изпълнено, дори в началото на сезона малките състезатели останали без ски, без лагери и без никаква организация.

Нещо повече – от клуба казали на родителите, че няма да участват в първото за сезона състезание. Това обаче не отчаяло децата, които под ръководството на треньора Иво Борисов започват да трупат успех след успех. Алберт печели сребро в слалома и бронз в гигантския слалом в словенския зимен център Скофиа Лока, а за купа "Тополино", която се счита за неофициално световно първенство за юноши, завършва на пето място.

Успехите на Попов продължават с пълна сила. През 2012 и 2013 година, той успява да триумфира в слалома за купа "Тополино". 2014 година пък бележи и дебютът му в състезанията при мъжете, като състезанието се провежда в Пампорово. Първият му пълен сезон трябва да е през 2015, но през ноември същата година става жертва на катастрофа и се налага глезенът му да бъде опериран, след което са му поставени и два пирона.

За щастие успява да се завърне за началото на сезон 2017/2018, а на 6 февруари тази година печели бронзов медал в гигантския слалом на Световното първенство за младежи в швейцарския град Давос. 12 дни по-късно, на 18 февруари, дебютира и на Зимни Олимпийски игри като завършва двадесет и осми в гигантския слалом.

Дали Алберт Попов ще бъде наследник на легендарния Петър Попангелов ще покаже времето, но талантливият софиянец определено има потенциал даже и да задмине най-добрият ни скиор в историята.






Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови