Алберт Попов пренаписа историята в ските ни

OFFNews 18 ноември 2018 в 15:48 7936 0

Водещият ни алпиец Алберт Попов пренаписа историята на българските ски днес в Леви (Финландия). На пистата "Леви Блек" 21-годишният софиянец стартира с №75 в първия манш и след перфектно каране завърши 22-и и така за първи път намери място в топ 30 за втория манш.

В него Алберт също кара много добре и зае 20-о място в крайното класиране с което спечели и 11 точки за Световната купа. Исторически погледнато това са първите точки в слалома на наш скиор от ерата на Петър Попангелов. За последно Пепо взима точки на 16 декември в Мадона ди Кампилио (Ит), където завършва 14-и през 1986 година.

Натурализираният австриец Килиан Албрехт също спечели точки за България за последно на 1 март 2009-а година, когато бе 20-и на слалома в Кранска Гора (Слвн). Успехът на Аби идва в годината която спечели и бронзов медал от световното младежко в Давос и влезе в топ 25 на олимпиадата в ПьонгЧанг.

Точно преди 3 години и един ден Алберт пострада сериозно в катастрофата в Зьолден при която загина и треньора на националите Драго Грубелник. Тази седмица Попов и Камен Златков направиха квалификация за единствената квота която има България за слалома в Леви. Въпреки болките които Алберт имаше и съмнения за счупване той кара на обезболяващи и изпревари с малко Камен, а с това си заслужи и мястото на слалома в Леви.

"Чувствам се супер, коментира след днешното състезание Попов. - За втория манш бях развълнуван, но не се притеснявах. Може би бях малко предпазлив във финала, но в трудната стръмна част карах много добре. След състезанието всички участници ме поздравиха за класирането. Те знаят кой съм и вече все по-често ще ме виждат в топ 30 на Световната купа". За Попов днешният старт бе едва девети за световната купа, като той бе и най-младия завършил състезанието и то с най-задния стартов номер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови