Легендата на ултрамаратона Любомир Палакарчев преодоля Ком - Емине при зимни условия

OFFNews 07 февруари 2020 в 12:05 4594 1

Легендарният ултрамаратонец Любомир Палакарчев премина популярния туристически маршрут Ком - Емине през зимата на респектиращата възраст от 66 години.

Популярният в средите на любителите на екстремното бягане Палакарчев постигна впечатляващото постижение за 21 дни, което е рекордно за човек на неговата възраст. В началото на януари бай Любо тръгва от западната част на Стара планина, а три седмици по-късно вижда Черно море, пише "България Днес".

Постижението му има още по-голяма стойност, защото той изминава маршрута сам и дори прави нощни преходи.
По маршрута той среща немалко затворени хижи, което го принуждава да спи по обори или в домовете на хора с добри сърца.

"Само на мен си доказвам, не го правя заради някой друг. Това е моето хоби. В планината се чувствам най добре. Само жените са ми проблем. Но като стигна морето, заключвам го това сърце и хвърлям ключа в морето. И ще стои заключено занапред", коментира 66-годишният приключенец. Той е категоричен, че още напролет отново ще мине Ком - Емине, защото това го кара да се чувства добре.

Бегачът ветеран е легенда в родното ултрамаратонство - именно бай Любо е човекът, който преминава българската част на Стара планина за 5 дни и 14 часа. Постижението му от 1987 година бе недостижимо цели 28 години - до август 2015 г., като след това беше подобрявано два пъти. През 2017 г. мъжът отново пробягва Ком - Емине, този път за 7 дни и 12 часа.

Идеята за пешеходно преминаване по билото на Стара планина е спомената първоначално от Алеко Константинов. През 1933 г. е осъществена от Павел Делирадев и Тодор Цветков и описана от Павел Делирадев в първия пътеводител за трасето "Отъ Комъ до Емине".

Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута в обратна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!