Жените, чиито майки са страдали от поликистозни яйчници, са 5 пъти по застрашени от заболяването

OFFNews 04 декември 2019 в 12:52 2011 0

Снимка Pixabay

При дъщерите на жени, страдащи от синдром на покликистозните яйчници, патологията се развива пет пъти по-често, отколкото при останалите. Това показва научна публикация в Nature Medicine, цитирана от „Гардиън“.

Експертите открили гени, които отговарят за наследственото предаване на болестта. Те предполагат, че концентрацията на мъжки полови хормони в матката по време на бременност има важна роля за развитието на заболяването.

Шведски учени са анализирали медицинските истории на около 30 000 жени и техните майки. Оказало се, че при дъщерите на пациентки със синдром на поликистозните яйчници, заболяването се развило в 3,4% от случаите. При останалите момичета разпространеността на този синдром била 0,6%.

„Нашето изследване показва, че при жените, чиито майки са страдали от това заболяване, има повишен риск от появата му. Синдромът на поликистозните яйчници често не се регистрира в официалните медицински документи. Много жени си поставят диагнозата сами, но и много живеят с този проблем без диагностика и се чувстват добре", казва авторът на изследването Елизабет Щенер-Викторин от Каролинския университет в Стокхолм.

По-рано се смяташе, че синдромът на поликистозните яйчници се унаследява в 10% от случаите. Данните се оспорват от по-нови изследвания. За да проверят достоверността им шведските специалисти са направили първоначално изследвания върху животни. Така установили, че важен рисков фактор за унаследяването на болестта е концентрацията на андрогени (мъжки полови хормони) в матката.

В новата статия учените са описали 4 гена, чиято ненормална експресия била наблюдавана както при експериментите с гризачи, така и при жените със синдром на поликистозните яйчници. Д-р Щенер твърди, че точно тези гени могат да бъдат доказателство за развитие на болестта.

"Своевременната диагностика и лечението на този синдром са много важни, за снижаване на нивото на мъжки хормони, защото това може да повлияе на бъдещите деца и внуци на жените страдащи от заболяването", казва д-р Щенер пред „Гардиън“.

Синдромът на поликистозните яйчници е хормонално разстройство, което се развива при повишена изработка на мъжки полови хормони (андрогени). То е съпроводено с нарушения в менструалния цикъл и с образуването на малки кисти в яйчниците. Това заболяване предизвиква затруднения при освобождаването на яйцеклетката от фоликула и може да бъде показател за безплодие. Точните причини за синдрома на поликистозните яйчници все още са неизвестни.

Според СЗО от тази болест страдат около 116 млн. жени по цял свят (3,4%). Тези данни обаче не са показателни за реалната заболеваемост, тъй като много от жените не са диагностицирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови