Здравният министър: В Пловдив ситуацията е под контрол

OFFNews 08 октомври 2020 в 18:16 1116 0

„Проведохме заседание на Областния кризисен щаб, от което се убедих, че в Пловдив ситуацията е изключително добре контролирана, има създадена ефективна комуникация между всички структури", това каза на брифинг при посещението си в града министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение е по-ниска от средната за страната. Към 7 октомври са хоспитализирани 99 пациенти с COVID-19, от които 6 в интензивни структури. Двама от тях, за съжаление, са починали късно снощи, посочи още министърът. 

Четирима са заразените медици от областта през последните 24 часа. От началото на пандемията общият брой положителни случаи сред здравните специалисти е 126. Активните случаи са 52, в болници се лекуват 6 - 2 лекари, 2 сестри, 1 санитар и 1 друг медицински персонал. 46 души са на домашно лечение.

Лечебните заведения, които приемат пациенти с коронавирусна инфекция, са 10, като 8 от тях се намират в гр. Пловдив. В областта към момента има 110 свободни легла за пациенти с COVID-19.

По повод жалбите срещу инсталацията за производство на електроенергия от биологични отпадъци в с. Труд от която по думите на местните се разнася непоносима миризма, министърът съобщи, че ще настоява тя да бъде спряна. Ангелов е подписал писмо до министъра на околната среда и водите, с което настоява да се направи оценка на въздействието върху околната среда. По думите му липсват съоръжения за пречистване на въздуха, има и други технически несъответствия.

В отговор на журналистически въпрос относно публиката по време на мачовете на националния отбор на стадион „Васил Левски“ министърът посочи, че УЕФА е разрешила те да се провеждат при заетост на местата до 30%. След среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ръководството на БФС е взето решение на стадиона да се допусне публика до 20% заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на всички противоепидемични мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови