Здравната каса ще плаща на болниците според натовареността им

OFFNews 20 април 2016 в 20:19 2081 0

Здравната каса ще класира болниците в градовете с много лечебни заведения в зависимост от Националната здравна карта и тяхната натовареност. 

Това заяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и обясни, че ако едно отделение има 15 легла, но през миналата година е използвало само 10, то Касата ще сключи договор за 10 легла.

Значение ще има още натовареността на различните отделения в болниците, сложността на манипулациите, които се извършват и др. Ако болницата има най-високото трето ниво на компетентност, но извършва по-прости процедури, НЗОК ще сключи договор за по-малко легла от трета и повече от първа и втора компетентност. 

Така НЗОК ще финансира само реалната натовареност на болниците, а не куха дейност, обясни Кръстева. 

С нови болници и за нови дейности Здравната каса ще сключва договори по аналогия на други лечебни заведения със сходни параметри. 

Кръстева посочи, че е спокойна за договорите на Касата с болниците и лекарите. До момента са подадени заявления от 100% от аптеките и зъболекарите и около 60-70% от джипитата и лекарите специалисти от извънболничната помощ. От тази седмица активно тече подаването на документи и от болниците. 

През май ще бъде готова и Националната листа на чакащите, която ще бъде публикувана на сайта на институцията и пациентите ще могат да следят мястото си в листата и да подават сигнали при нарушения. 

Плановият прием в болница ще може да бъде отлаган до два месеца, ако състоянието на пациента не изисква спешна операция. След като на пациента бъде назначена дата за прием, болницата ще подава информацията за това в НЗОК, откъдето пък ще включват пациента в листата на чакащите. 

Веднъж като се определи дата, болницата ще е длъжна да приеме пациента и няма да може да отложи приема под предлог, че е свършил бюджетът например. 

Иванка Кръстева обяви още, че от тази година регионалните подразделения на НЗОК имат право да правят внезапни проверки по сигнал, както и кръстосани проверки, при които експерти от една РЗОК да правят инспекциите на територията на друга.

Кръстосаните проверки няма да целят избягване на корупционни практики, а да ограничат кадровия проблем в институцията. 

При внезапните проверки пък касата вече ще проверява сигнали в рамките на болничния престой на пациента, а не след това по документи, когато контролът вече не е достатъчно надежден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови