Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Задължителна карантина за българите, които пристигат от Южна Африка

В сега действащата заповед не се допуска влизане на чужденци от тази страна у нас

Янка Петкова 26 ноември 2021 в 15:33 2266 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Българите, които пристигат от Южна Африка ще бъдат поставени под задължителна 10-дневна карантина, положителните им проби ще бъдат секвенирани. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг на здравните власти.

Мярката е заради открития в Южна Африка и други страни нов вариант на коронавируса, който носи опасения, че може да предизвика нова тежка вълна.

Той припомни, че в сега действащата заповед не се допуска влизане на чужденци от тази страна у нас.

Заради утежнената епидемична обстановка в редица европейски страни всеки, който влиза у нас, от страна в червената зона, без отрицателен тест, независимо дали притежава сертификат, ще бъде поставен под тридневна карантина, до излизане на резултатите от теста му. Новите условия ще влязат в сила от 1 декември.

"Мутантът още не е в България, рано е да се коментира, каза проф. Кожухарова, в коментар за новия вариант. Тя посочи, че четвъртата вълна, която сега залива част от европейските страни, е започнала по-рано в Югоизточна Европа.

Ваксинациите за деца от 5 до 11 г.

Според министър Кацаров след като Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксина за по-малките, няма причина да не може вече да се поставя. Ден по-рано директорът на ИАЛ Богдан Кирилов заяви, че след одобрението на ЕМА е нужно разрешение от Европейската комисия, а след това и от експертните съвети към МЗ.

Фалшивите сертификати

"Опитваме се да създадем по-добра организация за противодействие на фалшивите сертификати. Това не е само български феномен. Имахме среща с вътрешния министър, с ръководителите на ДАНС, ГДБОП, НЗОК и други служби. Създадена е организация под егидата на МВР и вече има резултати. Тази подобрена координация работи", увери Кацаров.

В края на пресконференцията той съобщи, че не бил приел да бъде здравен министър в редовно правителство. На въпрос дали в Народното събрание ще трябва да се влиза със сертификат, Стойчо Кацаров предложи решението за това да бъде взето от новия парламент. 

Още от брифинга на МЗ:

Излизаме от тъмночервената зона, позволяват извънкласните дейности

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews