Задължиха Меджидиев да предостави докладите от проверки в Майчин дом

Това е най-проверяваното от мен лечебно заведение, не са открити нарушения, заяви министърът

OFFNews 25 май 2023 в 16:25 1411 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Парламентарната комисия по здравеопазване задължи министъра на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев в едноседмичен срок да им предостави всички проверки, доклади и резултати от тях, извършени от 2021 г. досега в "Майчин дом", предаде БТА.

Проверките са извършвани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Регионална здравна инспекция - София, Националната здравноосигурителна каса, Столичната здравноосигурителна каса.

Повод за решението на членовете на комисията е одитен доклад, извършен през август 2022 г., в който се констатират различни финансови приходи на директора на "Майчин дом", получавани от медицинския център към болницата, от "медицински и немедицински услуги", за "избор на екип" и др.

Сумите от одита бяха цитирани от проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

Министър Меджидиев каза по-рано по време на заседанието, че в момента в "Майчин дом" се извършва одит, а по отношение на цитирания от проф. Ангелов одит Агенцията за държавна финансова инспекция не е намерила нарушения.

Предстои нов конкурс за началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Майчин дом“, каза още той в отговор на въпрос, свързан с организирания преди дни протест от синдикат „Защита“ на работещи в клиниката. Протестът беше по повод „административен тормоз, оказван от страна на директора“ на лечебното заведение и отстраняването от длъжност на и.д. началник на клиниката д-р Елена Георгиева.

По информация от болницата назначаването на доц. Емил Кържин за и.д. началник на клиниката е заради обезпокоително дългия период без хабилитирано лице начело на клиниката, каза още той.

На д-р Георгиева, която не е хабилитирано лице, са отправени четири покани да продължи да работи като редови лекар в клиниката, но тя е отказала, добави министър Меджидиев.

Нивото на компетентност на „Майчин дом“ изисква високообразовани кадри, добави министър Меджидиев. Предстои нов конкурс за началник на клиниката. Меджидиев е получил уверение от ръководството на болницата, че са предприети мерки за запазване на настоящия състав на клиниката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!