Втори екип от Великобритания започна изпитания на ваксина срещу COVID-19 с хора

OFFNews 25 юни 2020 в 13:20 1976 0

Във Великобритания започна ново имунизиране на доброволци с ваксина срещу коронавируса. Около 300 души ще получат през следващите седмици ваксината, която е част от проекта на професор Робин Шаток от лондонския Имперски колеж, предаде БТА.

Направените опити със животни предполагат, че ваксината е безопасна и засилва ефективността на имунната система. Подобни опити се правят и на много други места по света, общо около 120 програми са в ход в момента.

Според проекта на професор Шаток ще има втора фаза на изпитанията върху хора през октомври с участието на още 6000 души. Екипът на лондонския Имперски колеж се надява ваксината да започне да се ползва в Обединеното кралство и по света от началото на следващата година.

Много от традиционните ваксини използват отслабена или модифицирана форма на вируса или части от него, докато изследователите от Имперския колеж използват нов подход със синтетични нишки от генетичен код, които имитират вируса.

Преди месец в университета в Оксфорд също започнаха изпитания на ваксина срещу коронавирус с доброволци. Днес британският принц Уилям посети учените от изследователския екип и участници в изследванията, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Принц Уилям се срещна с учени от лабораторията, в която се произвежда експерименталната ваксина, известна като ChAdOx1 nCoV-19 или AZD1222. Пробите там започнаха на 23 април.

Както писа НаукаOFFNews, вече са инжектирани първите доброволци от общо над 800 души, наети за изследването. Изследването е съсредоточено върху две фокус групи - едната половина от участниците получават ваксина срещу COVID-19, а останалите - контролна ваксина, която предпазва от менингит, но не и коронавирус. 

Ваксината е направена от отслабена версия на вируса на обикновената настинка (известен като аденовирус) от шимпанзета, която е модифицирана, така че да не може да разболява хората.

Тази седмица изпитания на оксфордската ваксина започнаха също в Бразилия и Южна Африка.

Предварителните изпитания с маймуни и прасета дадоха някои окуражаващи признаци, че експерименталната ваксина осигурява защита срещу болестта COVID-19, причинена от новия коронавирус SARS-CoV-2.

По време на посещението си принц Уилям разговаря със Сара Гилбърт, професор по ваксинология от Оксфордския университет и създателка на ваксината, с ръководителя на екипа по клинични изпитания Андрю Полард и с Паскал Сорио от компания "Астра Зенека", съвместно с която се разработва ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови