България се включва в европейската инициатива за ваксина срещу COVID-19

Разглеждат се няколко варианта за доставяне на ваксина, когато има такава

Георги А. Ангелов 14 юни 2020 в 17:30 4190 1

Снимка Правителствена информационна служба

Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички държави-членки на Европейския съюз, съобщи правителственият пресцентър.

Премиерът Борисов е бил категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри, министър Ананиев заяви готовността на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите членки.

На този етап България разглежда различни опции относно осигуряването на ваксина. Страната ни има готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината COVID-19 на Университета в Оксфорд. Държавата ни
разглежда и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

14.06 2020 в 21:49

Или както каза Тиквун - капарирали сме ваксини като се произведат. И както самия той си казва, че си е прост и не разбира какво му говорят - малко нещо не е доразбрал, но той е спокоен, че е дал капарото.