Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Всички налични дихателни апарати ще се включат до болнични легла

Стартираме отново първа и втора фаза на ваксинирането, много медици и учители искат да се имунизират, заяви министър Ангелов

OFFNews 26 март 2021 в 12:56 2630 1

Всички налични дихателни апарати в страната ще бъдат разположени до болничните легла и ще бъдат включени в системата. Днес ще издам заповед за това, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в Сливен. 

До момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза, но сега на практика ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Защото в момента тези, които са ваксинирани, не се заразяват и могат да работят, обясни той в отговор на въпрос защо РНК ваксините все още са недостъпни в кабинетите на личните лекари и ваксинационните кабинети. Самите лични лекари първоначално, по думите на министъра, настояли да ваксинират с AstraZeneca заради по-лесното съхранение.

Важното е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират. Процентът на желаещите да се ваксинират в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет”, каза още Ангелов. 

По думите му в болницата в Сливен няма много млади хора с коронавирус. Има една бременна жена, която е с положителен тест, но е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни.

В понеделник ще бъде доставен „Ремдесивир”, в болницата имат нужда от медикамента, допълни проф. Ангелов. Проверката в болницата е потвърдила, че сега при заразените с коронавирус се наблюдава семейственост. Цели семейства се заразяват, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews