Вкъщи се лекуват хора, които категорично са за болница

Проблемът е същият като през ноември, дори малко по-голям, твърди д-р Виктория Чобанова

OFFNews 01 април 2021 в 09:08 3026 0

Налага се в домашни условия да се лекуват хора с дихателна недостатъчност и в тежко състояние, които категорично се нуждаят от болнично лечение. Лекарите от София област споделят за голям процент заболеваемост и проблеми с настаняването в болници на пациенти, които имат нужда от хоспитализация. Това каза по БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите ѝ проблемът е същият като през ноември, "дори може би малко по-голям". 

По повод частичното разхлабване на мерките, сравнено от премиера с движението на ластик, д-р Виктория Чобанова коментира:

„За мен това е политическо решение. Ластиците са нещо много хубаво, когато сте във фитнеса и трябва да правите мускули.“

Вчера д-р Чобанова написа отворено писмо, в което призова да не са пречи на общопрактикуващите лекари да лекуват болните. Един от проблемите, които изтъкна, е издаването на сертификати за ваксинация от личните лекари. Според нея това обременява излишно практиките, в които и сега има много пациенти и едва смогват да ги преглеждат.

Според д-р Чобанова по този начин една държавна структура – НЗОК, решава как юридически частни субекти могат да регулират дейност, която не касае договорните им отношения с тази структура.

„Едно е да се издава документът в процеса на ваксинация, съвсем друго е да дойдат всички, които досега са ваксинирани при нас, за да си получат заветната хартийка, която, оказва се, няма да им свърши никаква работа за нищо.“

Разнопосочните послания относно ваксините водят до разколебаване и отказ във вземането на решения за ваксиниране в момента, смята д-р Чобанова.

„Случиха се лошо нещата с "Астра Зенека". Оказа се, че има малко повече странични ефекти, отколкото очаквахме. По отношение на ваксинацията в България - все по-малко хора искат да се ваксинират с "Астра Зенека". Дори колеги споделят, че не могат да съберат 10 човека за отварянето на един флакон. Не можем да губим 8 дози заради това, че има двама записани.“

Има ли разболели се след ваксиниране?

„Има боледуващи и след преболедуване, има и боледуващи и след ваксинация – повечето са след първа игла, но има и такива, които след втора доза ваксина се разболяват“, каза д-р Чобанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!