Д-р Чобанова: Личните лекари са подложени на административен произвол

Оставете ни да лекуваме, призовава в открито писмо председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област

OFFNews 31 март 2021 в 17:17 1804 0

Снимка Архив

Общопрактикуващите лекари са подложени на административен произвол заради незаконосъобразните действия на служители на РЗОК, НЗОК, РЗИ, Министерство на здравеопазването, твърди в отворено писмо д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

По думите ѝ в условията на епидемия общопрактикуващите лекари диагностицират, проследяват и лекуват над 58 000 болни от COVID-19 и още толкова карантинирани контактни. Новодиагностицираните случаи в някои практики са над 30 дневно, ежедневно проследяваните болни и контактни са над 150, на фона на обичайната заболеваемост от не-инфекциозни остри заболявания и всички пациенти с хронични заболявания.

"Все по-често, поради липса на места в болниците, на домашно лечение остават пациенти с категорични индикации за хоспитализация или в критично състояние. Помагаме, доколкото ни стигат възможностите, защото няма друг. На този фон чиновници от всякакви институции губят времето на личните лекари и лишават болните от необходимата им медицинска помощ", казва д-р Чобанова и изтъква следните аргументи:

Вместо добра организация за доставка, често общопрактикуващите лекари чакат с часове пред РЗИ с надеждата да получат някакви ваксини за пациентите си.

Вместо да осигури възможност за диагностика в условията на епидемия, НЗОК е определила „лимити“, по-ниски от миналата година – средно 3 лв. за изследвания за 3 месеца. "Какво точно да назначим с тези лимити – пълна кръвна картина с цена 2.30 лв., рентгенова снимка с цена 15.50 лв., СRP с цена 4.50 лв? Как да диагностицираме, когато сме с „вързани ръце“ (всеки лев, назначен над „лимитите“ се заплаща лично от лекаря)?", пита общопрактикуващият лекар.

Според д-р Чорбанова здравните институции губят времето на семейните лекари с множество проверки по абсурдни и несъвместими със здравата логика казуси:

- проверяват се извършени от ОПЛ, но незаплатени от НЗОК противогрипни ваксинации, като се налагат санкции за дейност, за която е отказано заплащане в нарушение на НРД;

- налагат се санкции на лекари, приети по спешност на лечение в болница в критично състояние, които не са информирали НЗОК за това, независимо че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника. Тези санкции достигат до 9000 (девет хиляди лева) за факта, че ОПЛ, като обикновен човек, се е разболял внезапно;

- правят се проверки по един и същи сигнал по 2-3 пъти в месеца, независимо че още след първата има обяснения, констатации, възражения, арбитраж и решение по казуса.

По думите на д-р Чобанова т.нар. „електронизация“ в здравеопазването вместо да облекчи процедурите, ги прави често невъзможни за изпълнение.

Вместо да реши проблема със здравнонеосигурените, НЗОК предпочита да глобява своите „договорни  партньори“, по-скоро подчинени, и да им губи времето с абсурдни проверки и санкции. Всичко това гарнирано с арогантност и липса на всякаква етика, твърди д-р Виктория Чобанова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови