Витамин Д предпазва от деменция

OFFNews 13 декември 2022 в 08:59 1500 0

витамин Д

Снимка Pixabay

Резултатите от изследването са публикувани в публикувани в списание Alzheimer's & Dementia

Учени от университета "Тъфтс" са анализирали въздействието на витамин Д върху мозъчната функция и са установили, че това вещество може да подобри когнитивните способности. Резултатите са публикувани в списание Alzheimer's & Dementia.

В проучването са изследвани проби от мозъчна тъкан на 209 участници в напреднала възраст. Експертите са оценявали когнитивните умения на участниците, които нямат умствени увреждания, и анализират промените в мозъчната тъкан след смъртта.

Изследователите са съсредоточили вниманието си върху наличието на витамин Д в четири области на мозъка - две от тях са свързани с промени, характерни за болестта на Алцхаймер, една - с някои форми на деменция, и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Учените са установили, че адекватните нива на витамин Д в четирите области на мозъка корелират с подобрени когнитивни способности. Въпреки това нивата му в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че все още не е ясно как точно витамин Д може да повлияе на мозъчната функция.

В бъдещи проучвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразни групи от хора. Изследователите очакват, че работата им ще доведе до по-добро разбиране на ролята на витамин Д за предотвратяване на деменцията./

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови